2013. október 25., péntek

Meggyes-spenótos smoothie


Nos, ezzel rátértünk a zöld turmixokra, még akkor is, ha ez a képen nem látszik - ennek az oka természetesen a meggy. Érdemes hasonló kombinációkkal kezdeni utazásunkat a zöld italok világában, mert a smoothie színe nem változik - bár minden benne van, ami szükséges -, és nem ijeszti el a kezdőket. Az íze viszont zseniális.
A legtöbb zöldséget, zöldlevelet nem ajánlatos nyersen keverni a gyümölcsökkel, de mint más turmixok esetében, ezúttal is azt tanácsolom, figyeljétek a testeteket. A gyomrotok jelzi, ha valami nem tetszik neki.

Hozzávalók:
- 15 dkg meggy (magozott és fagyasztott);
- 2 db kisebb, érett banán;
- 2 marok bébispenót;
- víz.

A spenót tipikusan az a zöldféle, ami tökéletesen alkalmas turmixba - ahogyan a saláta, fodros kel, uborka stb-, de a bébi fajtát célszerű használni, mert nincs annyira intenzív íze, viszont minden benne van, amire szükségünk van. Azt bizonyára sokan tudjátok, hogy a hüvelyesekben, tofuban sok fehérje található, de azt más kevesebben, hogy minél zöldebb valami, annál több olyan aminosavat tartalmaz, amiből fehérje épül. Valójában egyes zöldségfélékben több fehérje található, mint a húsokban, bár az igaz, hogy nem az összes szükséges aminosavat hordozzák, ezért célszerű sokféle zöldet fogyasztanunk, mert csak így érhetjük el az ideális fehérjebevitelt.

Ennek a fehérjebevitelnek az egyik fontos eleme a reggeli turmixom, amiben élvezetes módon jutok a napi penzumom egy részéhez. 

A feladat ugyanaz, alulra került a meggy, rá a banán, majd a spenót, és természetesen víz ízlés szerint. A banán extra érett volt, a meggy miatt ez szükséges is, így nem lesz savanyú, de függetlenül attól, hogy érezhető valami zöldes íz, a megy és a banán dominál. És ha már banán, akkor eleve célszerű érett állapotban fogyasztani. A zöld, bár csinos, de nem tartalmaz olyan mennyiségű és minőségül cukrot, amit a szervezetünk hasznosít.
Akit a spenót elsőre elriaszt, az próbálja ki úgy, hogy a megadott mennyiség felét teszi bele. Ekkor még zöld ízt sem nagyon fog érezni, és lassan hozzászoktathatja magát a gondolathoz, hogy bizony most valami olyasmit iszik, amire a legtöbben csak erős fújjal  reagálnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...