2013. július 21., vasárnap

Meggyes-málnás smoothie céklával

Nos, elérkezett a reggeli ideje. Már ugyan egy ideje fent vagyok, de ébredés után megiszom majdnem félliter vizet, így egy darabig nem érzem, hogy éhes lennék. Amikor viszont igen, akkor tiszta jelzés érkezik rá, hogy elérkezett a smoothie idő.
Ebédig általában nem szoktam "enni", de ha mégis hiányzik a rágás, beledobog néhány szem mandulát a turmixba, vagy rágcsálok valami gyümölcsöt. A smoothie-k lényege, hogy vegyes gyümölcsökből, zöldségekből, és ezek tetszőleges keverékéből készülnek. Felönthetitek vízzel, zöld teával, magtejjel (ezekről később), 100%-os gyümölcslével. Édesíteni lehet agavé sziruppal, édesítővel, datolyával, banánnal, mézzel, de ha egy mód van rá, a cukrot kerüljétek. Ízesíthető fahéjjal, szerecsendióval, vaníliával és még vagy ezer más dologgal. Csak a fantáziánk szab határt a lehetőségeknek.

A reggeli az én napi egyszeri teljesen és totálisan nyers étkezésem, feltehetően ettől vagyok felpörögve mostanában, és az ivás dacéra fura mód nagyon laktató is.


A mai reggelimhez szükség van málnára, meggyre(fagyasztott, mert csak ez volt itthon) és céklára. Ez utóbbiból a képen látható mennyiség kicsit több mint felét használtam fel, mert nem akartam, hogy csak a cékla íze domináljon.  A többit majd elrágcsálom délután. 
Pontos súlyokat nem tudok mondani, életembe nem mértem még ki semmit, de nagyjából egyharmad málna, egyharmad meggy és ugyanennyi cékla került a turmixba. Mivel mézet sem használok, édesítésként agavé szirupot tettem még hozzá, úgy egy kanálnyit, aztán felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és bekapcsoltam a turmixot. Amikor nagyjából folyékony állapotú lett - ilyenkor érdemes megkóstolni, hogy igényel-e még édesítést -, ízlés szerint felengedtem vízzel. Egy kicsivel több mint másfél liter lett a végére.


A hígítás ellenére meglepően sűrű így is - célszerű felkeverni ivás előtt - , és ettől bizony meglepően laktató is. Olyan sötét bordó színe lett, mintha egy festő keverte volna ki.  A cékla földessége, a megy savanykássága és a málna eltéveszthetetlen íze keveredik benne. Jók lettek az arányok. Ha valakinek van ideje, kedve, és nem szereti a magokat, akkor a málnát leturmixolhatja előre és átpasszírozhatja, de engem nem zavarnak, különben is a pohár aljára ülnek.  Ha elegendő anyagot tesztek bele - ez a titka, hogy ne híg vizet kapjatok eredménynek - , akkor energia dús is, mert reggel szükségünk van az energiára. Legalábbis nekem, ugyanis nem kávézom. 

Egy kis tejszín hozzáadásával hideg és nyers gyümölcslevest készíttettek ugyanezzel a módszerrel, bár én a magam részéről kókusztejet használok, jól behűtve eddig még mindenki szerette. 

Jó étvágyat! ;)



6 megjegyzés:

  1. Nagyon fini lehet. :)

    Miért nem lehet mézet használni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet mézet használni, az édesítésnél fel is soroltam, de én nem használok mert állati eredetű. :)
      Nagyon finom *-*

      Törlés
    2. Úgy értettem, hogy te miért nem használsz. Igazából ezt nem értem ebben a vegán dologban. Pl. a méz tele van vitaminokkal, egy csomó pozitív hatása van. Állati eredetű, jó, értem én. :) Én mondjuk, utálom, de nem azért, mert állati eredetű, hanem mert nem szeretem az ízét.

      Törlés
    3. Azért nem használom, mert állati eredetű. Ennyi.:) Semmit, ami állati eredetű nem eszem, iszom jelenleg és ebbe beletartozik a méz is. Nem érdekes, hogy milyen élettani hatásai vannak, hiszen az állati fehérjékben is sok minden van, vitaminok, nyomelemek stb, amik jót tesznek, de mivel úgy döntöttem, hogy vegán leszek, ez is kikerült a körből.
      Bár pont ebben a kérdésben nincs egyértelmű döntés. Léteznek vegánok, akik használják és léteznek olyanok is, akik nem. Igazából az adott emberen múlik, de amikor döntenem kellett, úgy határoztam, hogy nálam sem fér bele. Ennek semmi köze az ízéhez, vagy ahhoz, hogy azelőtt szerettem-e, ez pusztán egy elhatározás következménye. Ahogy az is, hogy nem eszem húst. :)

      Törlés
  2. Én nem vagyok vegán és nem is hinném, hogy az leszek, de ez akkor is finom lehet. Majd mondok véleményt ha kipróbáltam, mert kifogom :), már csak egy normális turmix kéne hozzá...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helyes! ;) A vegán ételek többsége igen jól vegyíthető a hagyományos ételekkel, amivel jót teszel magadnak. Én senkit sem agitálok, de jó néha feldobni a megszokottat is ;)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...