2016. november 13., vasárnap

Mandulás kókusztej

Több magtej receptet osztottam már meg, de újabban ez a kedvencem. Nem tudok belőle eleget készíteni, elképesztően finom, nagyon egyszerű, de némileg más, mint a korábbi receptjeim. Technikailag nem nevezhető nyersnek, azonban az is igaz, főzést nem igényel. 

Hozzávalók:
- 1/4 bögre mandula;
- 2 ek kókuszreszelék;
- 1 csipet só;
- 8 dl forró víz. 

A mandulát beáztatom egy éjszakára. Másnap vízforraló segítségével felforralom  8 dl tiszta vizet, turmixba teszem a leszűrt mandulát, ráöntöm a kókuszreszeléket, a csipet sót, és felöntöm nagyjából másfél - két deci forró vízzel*. Bekapcsolom a gombot, és amikor már sűrű a pép, fokozatosan hozzá adom a maradék vizet. 
Nagyjából 5-7 percig turmixolom, aztán egy szűrő és egy tiszta konyharuha segítségével leszűröm. Ha langyos, üvegbe öntöm, és amikor teljesen kihűlt, mehet a hűtőbe. 

Meglepő, de ízben talán ez áll eddig a legközelebb a tehéntejhez, számomra legalábbis - bár már nem igen emlékszem az ízére... -. Talán azért támadt ez az érzetem, mert a kókusz, a mennyiségéből adódóan, nem domináns ízben, de add elegendő zsiradékot a 3,6-os érzethet. Melegen és  hidegen egyaránt finom szendvicshez, csak úgy magába, vagy egy kis süteményhez. 
Nagyjából 3 napig áll el, de biztosítok mindenkit, sosem fog megromlani - jóval hamarabb elfogy. És akit zavar ha "tejszín" csapódik ki a  tej tetejére, egy kanál segítségével, rövid hűtés után könnyedén eltávolíthatja. 


Tipp1: ízesíthetitek datolyával, agave sziruppal, steviával, vagy bármelyik, általatok preferált édesítővel, de nekem ez így, ebben a formában tökéletes. És bátran kísérletezzetek az arányokkal, ha nem találjátok elég sűrűnek, vagy esetleg pont ellenkezőleg.

Tipp2: egynemű lesz, nem válik szét, mint a nyers tejek, de fogyasztás előtt érdemes felrázni, mivel mandulaliszt ülhet le az aljára.

Tipp3: meg lehet tisztítani a mandulákat a héjuktól, ehhez csak annyi a  dolgotok, hogy forró vizet öntötök rá, majd hagyjátok olyan meleggé hűlni, amibe már bele lehet nyúlni. Nagyon könnyen kiugranak a bőrükből, de az az igazság, a végtermék izén semmit sem változtat.

* Ha tartotok attól, hogy a turmix kehely nem bírja a hőt, a turmixolás kezdetén kapcsoljátok be a víz forralót, és ahogy melegszik, úgy adagoljátok a vizet. Így folyamatosan lesz egyre melegebb a tej, nem fogja megviselni a turmixot sem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...