
De vissza a témához, annál a pontnál, hogy nincs gyümölcscentrifuga, megszoktam kérdezni, van-e turmix. Az van, régi ugyan, de van.
Hozzávaló:
- tetszőleges zöldségek avagy gyümölcsök;
(nálam most 3 sárgarépa, 2 közepes cékla, 1/4 avokádó)
- tetszőleges zöld levelek;
(nálam most: hóbanzöld - vigyázat, csíp! -, bok csoj)
- hozzávalók függvényében fűszerek;
(ezúttal nem tettem bele, de fahéj, gyömbér, bazsalikom, oregánó, kurkuma stb.)
- víz;
- tál;
- szűrő;
- fakanál.
Mindegy, mit teszel bele, a menete ugyanaz: a hozzávalókat megtisztítom, feldarabolom - hogy mekkorára, az attól is függ, mennyit bír a turmixod -, beleteszem a kehelybe, felöntöm vízzel és bekapcsolom. Hogy mennyi víz kell bele, az megint csak attól függ, mit bír a géped, és mit készítesz - az uborkához, paradicsomhoz egyéb gyümölcsökhöz alig kell, a gyökérzöldségekhez viszont nem árt több -, de lehetőség szerint sűrű, pépes eredményt kapj. Ezután nincs más, mint veszek egy sűrű szövésű szűrőt, ráteszem egy tálra, beleöntöd a turmixot, és a fakanál segítségével addig forgatom, préselem, keverem, amíg nem marad más utána, mint száraz minidarabkák.
Az íz intenzitása attól is függ, mennyi vizet teszel hozzá, de minden benne van így is. Ha meredeknek találod a zöldséglét, egy alma vagy narancs sokat enyhít az ízén. És mit lehet kezdeni a maradékkal? Semmit sem kell kidobni, a zöldségeket meg lehet dinsztelni, és tökéletes pl. fasírt, töltelék, zöldséges tészta alapanyagnak, de meg is lehet szárítani, és aztán leveshez adni, és ki ne felejtsük a különböző krékereket sem.
A gyümölcsökből tökéletes lekvár, mártás, vagy akár gyümölcskrémleves lehet. De nagyszerű házi müzliszeletnek is.
És ha csak botturmixod van, akkor sincs gáz, csak nagyon munkás, mert a gyökérzöldségeket le kell reszelni mielőtt turmixolod.
Tehát nincs több kifogás!
És ha csak botturmixod van, akkor sincs gáz, csak nagyon munkás, mert a gyökérzöldségeket le kell reszelni mielőtt turmixolod.
Tehát nincs több kifogás!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése