2015. november 22., vasárnap

Gyümölcs vagy zöldséglé, gyümölcsfacsaró nélkül

Ha szóba kerül, hogy mennyire egészséges meginni minden nap egy nagy pohár friss dzsúszt, minidig megkapom, hogy nekem könnyű, mert van gyümölcsfacsaróm, de az illetőnek nincs. És nem is lesz, mert az drága. Na most, hogy mi mennyire drága, az nézőpont kérdése, mert a jelenlegi gépemre egy év alatt tettem össze a pénzt, és bár nem álmaim lassú juicere, tökéletesen funkcionál. Viszont ez alatt az idő alatt alig voltam beteg, gyógyszer semmit sem szedtem, és leszámítva. hogy negyedévente meg kell vennem a B12 vitaminomat, ősztől tavaszig pedig elég egy üveg D vitamin csepp, vitaminra sem költök. Ellenben van friss zöldség vagy gyümölcs levem. Csak mosogatni ne kéne!
De vissza a témához, annál a pontnál, hogy nincs gyümölcscentrifuga, megszoktam kérdezni, van-e turmix. Az van, régi ugyan, de van.

Hozzávaló:
- tetszőleges zöldségek avagy gyümölcsök;
(nálam most 3 sárgarépa, 2 közepes cékla, 1/4 avokádó)
- tetszőleges zöld levelek;
(nálam most: hóbanzöld - vigyázat, csíp! -, bok csoj) 
- hozzávalók függvényében fűszerek;
(ezúttal nem tettem bele, de fahéj, gyömbér, bazsalikom, oregánó, kurkuma stb.) 
- víz;
- tál;
- szűrő;
- fakanál.

Mindegy, mit teszel bele, a menete ugyanaz: a hozzávalókat megtisztítom, feldarabolom - hogy mekkorára, az attól is függ, mennyit bír a turmixod -, beleteszem a kehelybe, felöntöm vízzel és bekapcsolom. Hogy mennyi víz kell bele, az megint csak attól függ, mit bír a géped, és mit készítesz - az uborkához, paradicsomhoz egyéb gyümölcsökhöz alig kell, a gyökérzöldségekhez viszont nem árt több -, de lehetőség szerint sűrű, pépes eredményt kapj. Ezután nincs más, mint veszek egy sűrű szövésű szűrőt, ráteszem egy tálra, beleöntöd a turmixot, és a fakanál segítségével addig forgatom, préselem, keverem, amíg nem marad más utána, mint száraz minidarabkák. 

Az íz intenzitása attól is függ, mennyi vizet teszel hozzá, de minden benne van így is. Ha meredeknek találod a zöldséglét, egy alma vagy narancs sokat enyhít az ízén. És mit lehet kezdeni a maradékkal? Semmit sem kell kidobni, a zöldségeket meg lehet dinsztelni, és tökéletes pl. fasírt, töltelék, zöldséges tészta alapanyagnak, de meg is lehet szárítani, és aztán leveshez adni, és ki ne felejtsük a különböző krékereket sem. 
A gyümölcsökből tökéletes lekvár, mártás, vagy akár gyümölcskrémleves lehet. De nagyszerű házi müzliszeletnek is.
És ha csak botturmixod van, akkor sincs gáz, csak nagyon munkás, mert a gyökérzöldségeket le kell reszelni mielőtt turmixolod.
Tehát nincs több kifogás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése