2020. április 5., vasárnap

Angol muffin

Ezt a receptet még tavaly találtam, mert mindig is szerettem volna Angol muffint enni, annyi filmben láttam ugyanis, ahogy pirítják és megkenik mindenfélével, viszont nem tudom miért, talán azért, mert egyáltalán nem volt kedvem írni, nem posztoltam róla. A recept eredetileg nem vegán, az átalakítása azonban nem okozott semmilyen problémát, csak egy az egyben behelyettesítettem a hozzávalókat. Több alkalomommal is elkészítettem, mert nagyon finom, bár azt nem állítom, hogy gyors. Jóllehet a munka vele nem sok, nem kell dagasztani, és sütő nélkül is elkészíthető, de a várakozás... Mégis megéri.

Hozzávalók:
- 2 1/2 bögre* liszt** (1, 1/2 finom búza, 1 teljes kiőrlésű búza);
- 1/4 teáskanál instant élesztő;
- 1/4 teáskanál só;
- 2/3 bögre tej innen;
- 1/2 bögre víz***;
- 1 evőkanál nővényi vaj vagy margarin.

Először kimérem a forró vizet, beledobom a nővényi vajat, és amikor felolvad, hozzá adom a tejet is. Egy nagy tálba kimérem a lisztet, két ellentétes pontján krátert képzek, az egyikbe a sót, a másikba az élesztőt teszem, és kicsit elkeverem mindkettőt, majd az egész lisztet átkeverem - az élesztőt nem tanácsos a sóra tenni, mivel igen kevés élesztőt használunk, a só pedig megölheti. A száraz hozzávalókhoz adom a tej, víz és vaj keveréket, és egy villa segítségével összedolgozom - gyúrni, dagasztani nem kell -, majd letakarva félreteszem kelni, mégpedig 18 órára.

Amikor letelt a kelesztési idő, a hatalmasra dagad tésztát lisztezte felületre öntöm, megszórom a tetejét lisztel, és letakarva pihenni hagyom 10-15 percig, majd a kezemmel elegyengetem, hogy nagyjából egy centi vastag legyen - csak óvatosan, ragad. Ezután egy 7 cm-es formával - esetleg pohárral - korongokat vágok belőle. A kivágott tésztákat - 10 darab lett - lisztezett felületre, egy tálcára helyezem, letakarom fóliával, hogy a levegőn ne száradhasson ki, és 45 percet hagyom pihenni. Ezután egy tapadásmentes edénybe helyezem őket - négy darab fér el kényelmesen a nyeles lábosomba-, és közepes lángon 4-5 percig letakarva pirulnak, ezután megfordítom és újabb 3-4 percig sül a másik oldaluk.

Nagyon laza, levegős, de se nem édes se nem sós korongokat kapunk belőle. Ez azért hasznos az én esetemben, mert tökéletes lekvárral és hummusszal is. Még sosem lettek olyan tökéletesek, mint a lenti videóban - azért teljes kiőrlésű liszt nélkül kicsit magasabbak -, de így is borzasztóan hamar elfogynak. Természetesen frissen a legfinomabb, de a kész muffinok fagyaszthatóak. Ha ez mellett döntötök, hagyjátok szobahőmérsékleten kiolvadni, majd egy gyors pirítással újra friss lesz. Valamint azt is érdemes tudni, hogy ez első 18 óra után a nyers tészta is eláll a hűtőben - hozzávetőleg 2-3 napig.


* A bögre átlagosan 250 ml környékén van, de ha kisebb vagy nagyobb, az sem baj, amíg ugyanazt az űrtartalmú bögrét használjátok mindenhez.
** Az eredeti receptben csak rétesliszt szerepel.
***Mivel minden liszt más, érdemes a folyadék kétharmadát beleönteni, és ha szükséges, mert száraz lesz a tészta, akkor menjen bele a többi. De az is lehet, hogy száraznak érződik, akkor adjatok hozzá néhány kanál plusz tejet és/vagy vizet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...