2020. április 16., csütörtök

Sült zöldségek görögösen


Azt nem tudom, mennyire autentikus, mindenesetre néhány éve, még vegetáriánus koromba ettem hasonlót egy görög étteremben, és azóta számtalanszor elkésztettem. Néha főétel lett, máskor köret, de az ízlelőbimbóim rajongása miatt a mai napig megmaradt. Eredetileg Feta sajttal készül, és bár egész jó utánzatot lehet mostanában kapni, a hiánya senkit se tartson vissza. Bármelyik vegán, házilag készült sajttal vagy mártással elkészíthető, példának okáért egy pindurit sósabbra sikerült vegán mozzarellával többször is sikeresen elkészítettem. Természetesen, mint a legtöbb nálam olvasható recept, ez is kőegyszerű.  

Hozzávalók: 
- 1/2 kg cukkini;
- 2 közepes burgonya;
- 2 fej lilahagyma;
- 1 kápia paprika;
- 1 doboz darabolt paradicsom;
- 1 tk koriander mag*;
- 1 tk kókuszzsír;
- só, bors ízlés szerint;
- és ízlés szerinti mennyiségben, sós növényi sajt.


Borzasztóan egyszerű az egész, a paprikát karikákra, a hagymát 6 egyforma cikkre, a cukkinit nagyobb, és a krumplit kisebb darabokra vágom - hogy egyszerre készüljenek el. Az egészet egy jénaiba teszem, aminek az alján szétkentem a kókuszzsírt, ízlesz szerint sózom - ha a sajtunk sós, csak finoman -, borsozom, a koriander megdarálom - mozsárban is tökéletes -, azzal is megszórom és ráöntöm a darabolt paradicsomokat. Az egészet összekeverem, és lefedve, 180-190 fokon, 30-40 perc alatt puhára sütöm - méret függő. 

Amikor a krumpli is puha, leveszem a tetejét, magában pirítom egy pár percig, hogy a paradicsom leve is elforrjon, aztán rádobálom a kockára  vágott sajtot, és ezzel készre pirítom. Ehetitek rizzsel, csak magában, egy szelet, ropogós héjú kenyérrel, szejtán vagy tofu mellé, ahogy jól esik. Tehettek bele más zöldségeket, padlizsánnal is kitűnő, ráadásul eredetileg nem volt benne krumpli, csak ezzel vált egytálétellé, és télen sokkal olcsóbbá is. 


Érdekes variáció ugyanerre, hogy a lecsós alapba dobáltok mindent, összeforraljátok, majd a sajttal még 10 percre forró sütőbe teszitek. Játszatok az arányokkal, ahogy nektek jól esik, és akkor egy kellemes alapból többféle finom étel is kikerül. 

* Használhattok helyette mérettől függően fél vagy egy egész csomó koriander levelet is, de érdekes módon zölden nem kimondottan kedvelem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...