2021. július 28., szerda

Fermentált fokhagymás-gyömbéres chili

Ez a recept nem követi teljesen az eredeti kínai variációk valamelyikét, mert szinte mindegyikben van hozzáadott alkohol. Bár azt gondolom, az ízén nem feltétlenül változtat, inkább csak fertőtlenítő hatása van, mégis ki szoktam hagyni belőle, és néha bizony még a cukrot is. Azért lentre belinkelem az eredeti receptet, akinek van kedve, próbálja ki mindkét módon, és mondja meg, mi a különbség. 

Hozzávalók: 

  • 210 g chili;
  • 21 g gyömbér (10%);
  • 21 g fokhagyma (10%);
  • 11 g só (5%);
  • 4 g nádcukor (2%). 

Megmosom a chilit, megszabadítom a szárától, és felkarikázom. Felaprítom a gyömbért és a fokhagymát, majd egy tálba összeöntök mindent, és elkeverem a sóval, cukorral. Nagyjából 2 órát hagyom állni, néha átkeverem, közben a parika megpuhul, és levet is enged. Ezután megragadom a botmixerem és mindent összeturmixolok. Hogy mennyire pépesre, az tőletek függ. Én szeretem, ha kissé rusztikus, darabos. És persze lehet turmixba, aprítóba is tenni, mozsárral megtörni vagy darabolni, ha egyik sincs.

A pépet tiszta, légmentesen záródó üvegekbe teszem, de nem töltöm meg teljesen egyiket sem, mert a érlelésnek is kell hely. Tulajdonképpen már így is lehetne fogyasztani, viszont csak eztán jön a fermentációs rész. Igen egyszerű, mert csak annyi a dolgom, hogy kint felejtem a pulton 12-15 napot. Hőmérséklet és ízlés kérdése, meddig. Télen minimum 15 napot, de inkább többet, nyáron rendszerint 12 környéken megállok, aztán beteszem a hűtőbe, és ha kibírom, nem nyúlok hozzá még vagy 10 napig, hagyom, hogy a lassú fermentáció dolgozzon a hidegben, aztán mehet mindenbe is. Nagyjából. 

Legyetek kreatívak. Most sárga és piros paprikáim voltak vegyesen, de lehetne éppenséggel zöld is. Sőt, az sem muszáj, hogy chili legyen. Bármelyik erőspaprika megteszi. Sokan eltávolítják a magokat, kevésbé lesz erős, de paprika kérdése, hogy ez pontosan mit is takar. Az arányokon is lehet változtatni, ha több vagy kevesebb sikerül valamiből, az sem tragédia, de sóból minimum 2-3%-ot érdemes használni, ez nem hagyható el, különben megpenészedik az egész cucc. Így is előfordul, ha sokáig van nyitva, vagy esetleg nem tiszta kanállal nyúltok bele, hogy elindul rajta a tenyészet. Semmi gond! Le kell kanalazni az érintett részt, és érdemes az üveget tiszta, ecetes papírral áttörölni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...