Találtam édesburgonyát 599,- forint/kiló árért. Tudom, hogy a normális burgonyához képest drága, de azért az átlagos édesburgonyákhoz képest olcsó, szóval, már a karácsonyra gondolva begyűjtöttem néhányat. Majd jött egy alkalom, amikor tudtam, hogy szendvicset kell vinnem reggelire, ugyanis egy 10 percenkénti kirongálás a mosdóba, ami egy nagy üvegnyi folyadék elfogyasztása után jár, nem fér bele az életembe. És itt kezdődtek a problémák, mert hogy egy pöttyet fáradtan és frusztráltan mászkálok haza, vásárolni csak hellyel közzel jutok el, így nem volt itthon semmi, majdnem semmi, amiből szendvicskrém lehetne. Aztán megláttam az édesburgonyát.
Hozzávalók:
- 1 db (40 dkg) édesburgonya*;
- 2 ek szója joghurt;
- 1 ek inaktív sörélesztő pehely;
- 1/2 kk kurkuma;
- 1 tk csípős mustár;
- 1 nagy szál újhagyma;
- só, bors, cayenne bors.
A gomba pörchöz:
- 30 dkg gomba;
- 1/2 kk füstölt paprika;
- 1 ek repce olaj;
- 1 kis gerezd fokhagyma;
- só, bors.
Variációhoz:
- 250 g tönköly linguine tészta;
- 1 dl édesburgonya krém;
- 1 dl kókusztejszín;
- só, bors.
Rém bonyolult az egész, az édesburgonyát megpucolom, másfél centis darabokra vágom, és sós vízben megfőzöm, aztán minden hozzávalóval együtt egy botmixer segítségével összeturmixolom.
A gombát szárával együtt vékony szeletekre vágom, az olajat egy edénybe öntöm, ráteszem a gombát, és nagyjából 10-15 perc alatt megsütöm. Néha át-, átforgatom, a szeletek lassan elveszítik a nedvesség tartalmukat, és elkezdenek pirulni. Amikor már minden szelet barna, és összeset, hozzá adom a fokhagymát, sót, borsot és füstölt paprikát. Egy-két percig még pirul, és ezzel elkészül a pörc.
Megvárom, míg minden kihűl, megkenek két szelet tönkölykenyeret, tetejére jön a gomba, közé saláta, majd néhány paradicsommal és pár szem paradióval uzsonnás dobozba teszem.
És ami a variációt illeti, a tésztát forró, sós vízben megfőzöm, a krémet a tejszínt, rengeteg borssal és kis sóval kikeverem, hozzá adok olyan 1 decit a főzőléből, és alaposan beleforgatom a tésztát. A tetejét megszórom a gomba pörccel, és már kész is.
* Elkészítettem sütőtökkel is, kicsit más íze lett, de továbbra is zseniális.
Hozzávalók:
- 1 db (40 dkg) édesburgonya*;
- 2 ek szója joghurt;
- 1 ek inaktív sörélesztő pehely;
- 1/2 kk kurkuma;
- 1 tk csípős mustár;
- 1 nagy szál újhagyma;
- só, bors, cayenne bors.
A gomba pörchöz:
- 30 dkg gomba;
- 1/2 kk füstölt paprika;
- 1 ek repce olaj;
- 1 kis gerezd fokhagyma;
- só, bors.
Variációhoz:
- 250 g tönköly linguine tészta;
- 1 dl édesburgonya krém;
- 1 dl kókusztejszín;
- só, bors.
Rém bonyolult az egész, az édesburgonyát megpucolom, másfél centis darabokra vágom, és sós vízben megfőzöm, aztán minden hozzávalóval együtt egy botmixer segítségével összeturmixolom.
A gombát szárával együtt vékony szeletekre vágom, az olajat egy edénybe öntöm, ráteszem a gombát, és nagyjából 10-15 perc alatt megsütöm. Néha át-, átforgatom, a szeletek lassan elveszítik a nedvesség tartalmukat, és elkezdenek pirulni. Amikor már minden szelet barna, és összeset, hozzá adom a fokhagymát, sót, borsot és füstölt paprikát. Egy-két percig még pirul, és ezzel elkészül a pörc.
Megvárom, míg minden kihűl, megkenek két szelet tönkölykenyeret, tetejére jön a gomba, közé saláta, majd néhány paradicsommal és pár szem paradióval uzsonnás dobozba teszem.
És ami a variációt illeti, a tésztát forró, sós vízben megfőzöm, a krémet a tejszínt, rengeteg borssal és kis sóval kikeverem, hozzá adok olyan 1 decit a főzőléből, és alaposan beleforgatom a tésztát. A tetejét megszórom a gomba pörccel, és már kész is.
* Elkészítettem sütőtökkel is, kicsit más íze lett, de továbbra is zseniális.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése