2014. november 9., vasárnap

Csicseriborsó ropogtatós

Többször szóba került, hogy ha az édes nasik nem is, de a sósak hiányoznak. Szeretek ropogtatni, rágni, csócsálni valamit filmnézés közben, még akkor is, ha ez egy rossz szokás. Ezért örültem meg a csicseriborsó ropogtatós recepteknek, amik rengeteg blogon jöttek velem szemben, édes és sós változatban egyaránt. Csak idő kérdése volt, hogy elkészítsem a saját változatomat, ami annyira bejött, hogy szinte minden héten készítek egy adagot.

Hozzávalók:
- 1 csésze csicseriborsó;
- 1 kk szódabikarbóna;
- 1 kk őrölt csili paprika, 
- 1 ek olívaolaj
- só (kb 1 tk).

Ennél egyszerűbb nem is lehetne a recept. A csicseriborsót beáztatom egy éjszakára, leszűröm, átmosom és felteszem főni. Mivel kérdés volt, leírom részletesen, hogyan főzöm az összes hüvelyest: az első forrás után elkezd habosodni, leöntöm a főzőlevet és tisztával cserélem, majd újra felforralom és amikor kiül a hab a tetejére, azt is leöntöm, átmosom. Újra tiszta vizet öntök rá, beleteszem a szódabikarbónát, megsózom és puhára főzöm - a babhoz még babérlevelet is adok.

Amikor elkészült alaposan lecsöpögtetem, és tiszta konyharuhára öntöm, hogy teljesen leszáradjon. Begyújtom a sütőt, egy tepsit kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a csicseriborsót, ráöntöm az olívaolajat, derekasan megsózom, megszórom erős őrölt csilivel és  forró sütőbe tolom. Maximumon pirítom 15-35 percig, közben néhányszor átrázom, hogy egyenletesen piruljon.

És hogy miért ez a nagy intervallum? 15-20 perc után szépen megpirult minden szem, de a közepe még puha, szaftos. Néha jól esik így, de én igazából úgy szeretem, amikor már jól megpirul, teljesen kiszáradt, és úgy ropog a fogam alatt, mint a Pronutti.
A recept meglehetősen csípős és sós snacket eredményez, a fűszerezésen nyugodtan változtassatok ízlés szerint, és sülés közben ellenőrizzétek az állagát is, hogy számotokra is tökéletes legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...