2016. március 29., kedd

Sárgarépa virsli

Elég bizarrul hangzik, ugye? Virsli sárgarépából?! Először kicsit szkeptikus voltam, de úgy alakult, hogy baromi sok sárgarépám gyűlt össze, és tudtam, ennyit nem tudok megenni. Vettem egy kilót, aztán ki tudja miért, vettem még egyet, az egyik zöldséges dobozomat félig megtöltötte, és közben minden bio szatyromban is találtam, amiket persze jobban preferáltam evésre. Szóval, mi legyen? Rendben, nem lett virsli íze, de meglepően finom, ezért mindenkinek ajánlom legalább egy próbára.

2016. március 15., kedd

Brokkoli tekercs - liszt és gluténmentes

Az ötletet egy kedves facebook követőm adta a karfiol kenyér recept alatt. Amikor az említett recepttel kísérleteztem, önmagában az a módszert nem találtam, megfelelőnek, lapos, laza kenyeret eredményezett, nem tudtam elhagyni a csicseriborsó lisztet, de aztán tovább gondoltam. Mert kenyérnek nem, de mondjuk pizza alapnak jó lehet. Aztán ez lett belőle.

Hozzávalók:
- fél kiló brokkoli rózsái ~ 25-30 dkg;
- 1/4 bögre útifű maghéj;
- 2 ek szezámmag;
- 3 ek inaktív sörélesztő pehely;
1/4 tk só;
- 1/4 hagyma;
- 1 gerezd fokhagyma;
- bors, cayenne bors - opcionális.

2016. március 6., vasárnap

Quinoa saláta

A  quinoa vagy rizsparéj nálam eddig kicsit amolyan pária volt. Volt itthon, mert teljes értékű fehérjeforrás, és a teljesség igény enélkül magas a vas, foszfor, magnézium, kalcium tartalma is, de valahogy nem kedveltem. Nem sikerült jól megfőzni, fura volt az íze, és oly aprócskák a magok, még beleharapni sem lehet. Aztán úgy adódott, hogy tegnap este nyolcig dolgoztam, és szerettem volna valamit vacsorára vinni, ami nem nehéz, nem tészta és nem csak saláta. Több helyen találkoztam vele saláta formában, szóval körbenéztem, mi van itthon és ez lett belőle.