2016. január 31., vasárnap

Avonéz 2. - Öntettől a krémig #25

Épp új recepten -azaz recepteken, de ez most részletkérdés - dolgozom, ilyenkor pedig nem fektetek annyi energiát az ebédbe mint máskor, de azért enni csak kell. Szóval sütöttem egy kis krumplit, de hogy ne csak magában legyen, megcsurgattam egy kis olvasztott "sajttal" és rengeteg avonézzel. Már az első változatát is nagyon szerettétek, bevallom, én is, de az utóbbi időben már máshogy készítem. Igaz, így jobban kiérződik az avokádó íze, de nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és szerintem finomabb.

2016. január 30., szombat

Sült brokkoli besamel mártással

Nagyon szeretem a brokkolik, de fogalmam sincs a  miértekről. Hagyományos, magyar ételeket készítő családból származom, és a '70-es, '80-as években egyáltalán nem lehetett kapni ezt a zöldséget. Vagy ha igen, senki sem tudta, mi az, ezért nem is igen vették meg. A családom sem ismerte. Az én vonzalmam akkor kezdődött, mikor egy magyar élelmiszerláncnál kezdtem el dolgozni, és a zöldséges részleg vezetője állandóan ajánlgatta. Ha így belegondolok az avokádót, spárgát és még egy sereg mást is neki köszönhetek. Elég az hozzá, azóta minden alkalmat megragadva habzsolom, ráadásul most csodás fej brokkolikat lehet kapni, vétek lenne nem kihasználni a lehetőséget.

2016. január 10., vasárnap

Zöldségek sajtmártásban, rizzsel - öntettől a krémig #25

Vannak napok, amikor tudatosan dolgozom egy recepten, kikísérletezget, jegyzetelek, és vannak azok, mint a mai is, amikor benézek a hőtőbe és elborzadok. Mert hogy nem szeretek ételt pocsékolni, kidobni. Ilyenkor tehát kármentek. Volt két szójavirslim, ami még szilveszterről maradt, és néhány egyéb dolog, ami már elkezdett fonnyadni. Egyik sem elég önmagában már egy teljes adag ételhez, de kidobni mindenképpen sok. Szóval itt volt az alkalom arra, hogy újjá szülessenek egy kellemes sajtszósszal.

2016. január 4., hétfő

Tejfölös túró, azaz joghurttal oltott kesu

A magpépek lassan elborítanak. Volt ugye müzliszelet, aztán az erjesztett sajt, no meg beletettem lisztekbe, tésztákhoz és tésztákba adtam, krémeket készítettem belőlük, pesto alapja volt, nyers sütibe ugortak, de eljött az a pillanat, amikor csak belöktem a mélyhűtőbe, mert nem volt kedvem foglalkozni vele, és egyszerűen összegyűltek. Mire észbe kaptam, eltelt majdnem 8 hónap, szóval fájdalom, de meg kellett szabadulnom tőlük.  
Ez pedig egy picit rosszul esett, mert nem szeretek ételt kidobni, tehát kerestem egy újabb lehetőséget, és mivel épp szójajoghurtot készítettem, magától adódott az ötlet: Miért ne olthatnám be joghurttal? Legfeljebb magjoghurtom lesz! Nos, valójában ízre és látványra is inkább a tejfölös túróra emlékeztet, de azt kell mondjam, jó ötlet volt.

2016. január 3., vasárnap

Rakott káposzta

A rakott káposzta semmiképpen sem azonos a rakott kellel, mert ezt az ételt savanyított, apró káposztából készítjük. Bevallom, én évekig nem is ismertem, aztán egy kolléganőm ezt hozta ebédre, én meg elámultam, hogy ilyen is van, és annyira bejött, hogy rendszeresen készítem. Igaz, némileg máshogy, mint ahogyan az eredeti recept szól.  

2016. január 1., péntek

Beluga lencsés újévi ragu

A beluga lencse apró, fekete szemű lencsefajta, ami főzés közben barna színűvé válik. Nem igényel áztatást, de egy kicsivel lassabban készül el, mint a vörös rokona, ellenben nagyon finom, laktató, tömény fehérjeforrás, és a vegetáriánusok kaviárjának is nevezik. Tökéletes levesnek, hidegtálnak, köretnek, de most egy édes-savanyú egytálételt készítettem belőle.