2015. december 24., csütörtök

Nagyon boldog karácsonyt!

Remélem mindenki kellemes hangulatban költötte el a vacsoráját, és már túl van a süteményen is. A magam részéről most raktam össze egy nagy gesztenyés, kókusztejtejszínes tortát holnapra, és egy kisebbet ma estére. Már alig várom, hogy megvágjam, és nem, nem zavar, hogy kilenc is elmúlt.
Izgatottan várom, hogy mit szólnak majd a teljesen vegán sütimhez, ami nem is lehet jó, mert nincs benne semmi "ehető", úgyhogy csak szimplán kiváló lett - a krumplis pogácsával együtt!
Fontos dolog a szerénység...



Ez a torta sajnos kimaradt, mert most találtam csak meg, de hogy kipróbálom, az tuti.


2015. december 20., vasárnap

Piskóta, amire csak szeretnéd


A bátyám közölte, a karácsonyi vacsira én viszem a süteményt. Nos, ez valamilyen szinten jogos, főzni tudnak nekem, de sütni nem igazán. Szóval fogtam a hagyományos piskótát, ami egy nagyon híres és fontos alaptészta a magyar konyha édesség szekciójában, és átalakítottam. Aligha van olyan család, ahol ne lenne gyakori kísérője az ünnepi asztaloknak, és nincs ez másként a vegán konyhákban sem, csupán annyi a különbség, hogy mi tojást nem használunk. A magam részéről fehér lisztet és cukrot sem, de ebbe már nem kívánok beleszólni, elvégre ahány ház, annyi szokás, a lényeg, hogy finom legyen.

Hozzávalók:
- 30 dkg tk tönkölyliszt + 1 ek a tepsihez;
- 5 dkg eritrit;
- 1 ek sütőpor;
- 1 kk szódabikarbóna;
- 1 csipet só;
- 2 púpos ek szilárd kókuszolaj + 1 tk a tepsihez;
- 2 ek alma ecet;
- 1 ek vanília aroma (opcionális);
- 2,5 - 3,5 dl víz.

Előmelegítem a sütőt kb. 180 fokra, és egy 23 cm-es kapcsos tortaformát kikenek kókuszzsírral, majd megszórom lisztel. Az edényt körbe forgatom, hogy mindenhova jusson, a felleges lisztet kiöntöm, félreteszem, és összeállítom a tésztát. 
Az egész nem bonyolult, a lisztet, a cukorral, sütőporral, szódabikarbónával és a sóval elkeverem egy edényben. A kókuszolajat melegre teszem, hogy felolvadjon, hozzá adom az ecetet, a vanília aromát, és külön kimérek három deci vizet. A liszt közepén krátert képzek, hozzá adom az olajos keveréket és a víz felét, majd egy spatulával elkeverem, és fokozatosan hozzáadom a maradék vizet addig, míg egy piskótaszerű tésztát nem kapok - liszt függvénye, én olyan 3 decit használtam, de ez lehet, picit kevesebb vagy több is.
Beleöntöm a formába, és forró sütőbe tolom, ahol 15-25 perc alatt elkészül. A klasszikus fogpiszkáló próba most is érvényes, beleszúrom, és ha szárazon jön ki, akkor készen van.

A közepe kicsit jobban feljöhet, és a teteje néhány helyen megrepedhet, semmi gond, mert szét nem esik, ha meghűlt, és zavar az egyenetlenség, bátran vágd egyenesre, és kend meg azzal, amivel csak szeretnéd. A tésztához adhatsz akár kakaót is, és hogy ezután mire használod, az már csak rajtad múlik.  Karácsonyra gesztenyés, rumos, kókusztejszínes krémet fog kapni, de tökéletes gyümölcs tortának, somlóinak, vagy aminek csak szeretnéd. 

Én most 3 dl rizstejet felfőztem 2 evőkanál tápióka liszttel, 2 evőkanál eritrittel, és 1 teáskanál agar-agarral, majd külön egy bögre magozott meggyet, 1 bögre vegyes bogyós gyümölcsöt, 1 dl vízzel, 5 evőkanál eritrittel és három teáskanál agaragarral. A gyümölcsök fagyasztattak voltak, abban a lábosban olvadtak ki, amiben főztem őket, ezért nem kellett hozzá sok folyadék. Aztán a piskóta tetejét megkentem kis gyümölcs lekvárral, erre öntöttem a pudingot, és amikor megszilárdult, ment rá a gyümölcs. Langyosan betettem a hőtőbe legalább 1 órára, aztán lehetett szeletelni. 
Hozzátenném, a krémen kívül semmi sem édes. A tészta számomra pont kellemes, a gyümölcs kocsonya savanyú. Szóval alakítsátok kedvetek szerint.  

És beszélgessünk kicsit a lisztről is. Sokak szerint csak fehér tönkölylisztből lehet sütni, de ez nem így van. Ha a liszt teljesen fehér, mindegy milyen, pont annyit ér, mint ha normál búzalisztet használnánk. Többen kérdeztétek, milyen fajta lisztet használok, nos, a legtöbb esetben Szarvasi teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet választok. Ez azért fontos, mert bár benne van minden, annyira apróra van darálva, hogy sok tk lisztel ellentétben könnyebb vele dolgozni, magasabbra kell, és mégis lassú felszívódású szénhidrát. Viszont nem olyan barna mint más lisztek, de legalább a fehértől is messze van. Nekem gyanús, hogy kevert, vagy a magok részben hántolva vannak, de ennek semmi nyomát nem találtam, így elfogadom a csomagoláson írtakat. És az sem utolsó szempont, viszonylag megfizethető ára van - olyan 430-500 forint, a szokásos 700-800-zal szemben. Nem lesz annyira laza, mint a normál piskóta, de meglehetősen közel van hozzá. Más fajtából viszont nagyon nehéz az eredmény, kipróbáltam.
Próbáljátok ki ti is ezt a receptet, és meséljétek el, hogy sikerült. Csak halkan mondom, kérdezhettek az ASK.fm oldalamon, vagy írhattok a bejegyzés alá is, mert a legtöbben még mindig az e-mailt és a privát üzeneteket preferáljátok.

2015. december 19., szombat

Variációk egy édesburgonya krémre - uzsonnás doboz #4 - öntettől a krémig #24

Találtam édesburgonyát 599,- forint/kiló árért. Tudom, hogy a normális burgonyához képest drága, de azért az átlagos édesburgonyákhoz képest olcsó, szóval, már a karácsonyra gondolva begyűjtöttem néhányat. Majd jött egy alkalom, amikor tudtam, hogy szendvicset kell vinnem reggelire, ugyanis egy 10 percenkénti kirongálás a mosdóba, ami egy nagy üvegnyi folyadék elfogyasztása után jár, nem fér bele az életembe. És itt kezdődtek a problémák, mert hogy egy pöttyet fáradtan és frusztráltan mászkálok haza, vásárolni csak hellyel közzel jutok el, így nem volt itthon semmi, majdnem semmi, amiből szendvicskrém lehetne. Aztán megláttam az édesburgonyát.

Hozzávalók:
- 1 db (40 dkg) édesburgonya*;
- 2 ek szója joghurt;
- 1 ek inaktív sörélesztő pehely;
- 1/2 kk kurkuma;
- 1 tk csípős mustár;
- 1 nagy szál újhagyma;
- só, bors, cayenne bors.

A gomba pörchöz:

- 30 dkg gomba;
- 1/2 kk füstölt paprika;
- 1 ek repce olaj;
- 1 kis gerezd fokhagyma;
- só, bors.

Variációhoz:
- 250 g tönköly linguine tészta;
- 1 dl édesburgonya krém;
- 1 dl kókusztejszín;
- só, bors.

Rém bonyolult az egész, az édesburgonyát megpucolom, másfél centis darabokra vágom, és sós vízben megfőzöm, aztán minden hozzávalóval együtt egy botmixer segítségével összeturmixolom.

A gombát szárával együtt vékony szeletekre vágom, az olajat egy edénybe öntöm, ráteszem a gombát, és nagyjából 10-15 perc alatt megsütöm. Néha át, átforgatom, a szeletek lassan elveszítik a nedvesség tartalmukat, és elkezdenek pirulni. Amikor már minden szelet barna, és összeset, hozzá adom a fokhagymást, sót, borsot és füstölt paprikát. Egy-két percig még pirul, és ezzel elkészül a pörc.

Megvárom, míg minden kihűl, megkenek két szelet tönkölykenyeret, tetejéére jön a gomba, közé saláta, majd néhány paradicsommal és pár szem paradióval uzsonnás dobozba teszem.

És ami a variációt illeti, a tésztát forró, sós vízben megfőzöm, a krémet a tejszínt, rengeteg borssal és kis sóval kikeverem, hozzá adok olyan 1 decit a főzőléből, és alaposan beleforgatom a tésztát. A tetejét megszórom a gomba pörccel, és már kész is.

* Elkészítettem sütőtökkel is, kicsit más íze lett, de továbbra is zseniális. 

2015. december 8., kedd

Szója gnarulátum, kocka, vagy akármi

Szinte minden élelmiszerboltban találtok egy reformsarkot, leltek benne többféle magot, lisztet, pelyhet, és még valamit, szóját. Méghozzá különböző formákban. Megfelelően elkészítve rendkívül ízletes, és ami fontos, elképesztően olcsó. Fehérje forrás, számtalan fontos élettani hatása van, szerintem méltánytalanul hanyagoljuk. Persze nehéz jól elkészíteni, mert mi tagadás a szója egy kicsit... Nos, maradjunk annyiban, lehetnek az emésztésünkre nézve kellemetlen mellékhatásai. És épp ez ellen hoztam most egy tippet.

Hozzávalók:
- szója granulátum, kocka, szelet;
- víz;
- szűrő.

A szóját lábosba öntöm, felöntöm bőséges mennyiségű vízzel. Begyújtom a gázt, felforralom a vizet. Két-három percnyi habos zubogás után fogom a szűrőt, beleöntöm a lábos tartalmát, majd hideg vízzel alaposan át is mosom. Kiöblítem a lábast is, visszaöntöm  a szűrő tartalmát, majd még legalább kétszer - vagy amíg habos víz keletkezik a tetején - megismétlem a forralás-öblítés műveletét. Ezt követően lehet használni, vagy így előkészítve lefagyasztani egy későbbi felhasználásra. 
Egy 60 grammos csomagból nagyjából 250-300 gramm lesz, ezért igen gazdaságos. És hogy mire jó? Nagyjából bármire. 

Én most pizza feltétnek használtam:
- 250 g szója granulátum;
- 1 dobozos darabolt paradicsom;
- 1 bögrényi bokcsoj ( ha nincs, jó a spenót is);
- 2 nagy szál újhagyma;
- 1 kápia paprika;
- 1 ek repceolaj;
- pirospaprika, só bors, fokhagyma, bazsalikom. 

Felforrósítom az olajat, ráöntöm a szóját, ízlés szerint fűszerezem, lepirítom, majd hozzáadom a csíkokra vágott újhagymát, és a leveleire szedett bokcsojt. Hozzáadom a paradicsomot, megkóstolom, ha szükséges újra fűszerezem, és összeforralom. 
Paradicsom függvénye, hogy szükséges-e édesítő. Az enyémből kimaradt, de így is nagyon finom lett.

Próbáljátok ki, és meséljetek el, milyen lett!