2015. november 23., hétfő

Zöldséghamburger, házi zsemlével

Tegnap megmutattam, mit tehetünk akkor, ha nincs kéznél gyümölcscentrifugánk, és ennek következtében maradt egy bő bögrényi zöldségkeverékem. Kezdenem kellett vele valamit, bár le is fagyaszthattam volna, de már két hete hamburgert ennék, így az ötlet adott volt.

Hozzávalók:
- 1 bögre maradék zöldségkeverék
(ami van, de nálam 3 sárgarépa, 2 cékla, 1/4 avokádó; 1 bögre hóbanzöld és 1 kisebb bok csoj);
- 1/3 bögre zabpehely;
- 2 ek tápióka keményítő;
- 1/2 bögre főtt fehér bab;
- 2-2 ek repceolaj;
- 1 fej hagyma;
- 1 nagy gerezd fokhagyma;
- 1/2 kk füstölt paprika;
- 1 tk édesnemes paprika;
- 1/2 kk cayenne bors (opcionális);
- só, bors, majoránna.

Továbbá:
- feltét ízlés szerint;
(nálam csípős csalamádé, hagymás sajtkrém, mustár, ketchup). 

Felvágom a hagymát, fokhagymát, szétnyomom a babot, hozzá adom a zöldségkeverékemet, zabpelyhet, sózom, borsozom, mehet bele a 3 féle őrölt paprika, 2 evőkanál olaj, majoránna, tápiókakeményítő, és az egészet jól összekeverem, majd félreteszem.  
Nagyjából fél óra után újra átkeverem, és egy evőkanál olajon hat nagyobb korongot formálva sütöm, ahogy pirul az alja, úgy nyomom őket szét egy spatulával, ezzel nagyobb korongokat kapok - a keményítőnek el kell kezdenie dolgozni, ragadni, hogy összetartsa a zöldséges töltelékünket, előtte túl lágy a massza a formáláshoz.  
A pogácsák mindkét oldalát aranybarnára sütöm, a közepe lágy marad. Aztán fogok egy zsemlét, félbevágom, az alját bőségesen megkenem a sajtkrémmel, mehet rá a egy pogácsa, aztán arra mustár, majd még egy pogácsát, csalamádé, ketchup, és kész is.

A hotdog kifli receptjét használtam, csak nem hat, hanem négy egyenlő részre szedtem, így lettek hatalmas zsemléim. A négy gombócot aztán egyenként átgyúrtam, majd mindet félbevettem, két lapos korongot képeztem belőlük, egymásra tettem őket. Pont mint a kifliket. A végén úgy néztek ki, olyan nagyok lettek, mint a bolti, csak sokkal finomabbak. Bár ez a recept nem annyira édes tésztát eredményez, ezért nyugodtan lehet duplázni/triplázni a hozzá adott édesítőt.

A sajtkrém is ismert recept, egy pinduri csavarral.

Hozzávalók:
- 1/4 bögre kesudió;
- 1 bögre meleg víz;
- 2 ek tápióka keményítő;
- 1 ek almaecet (ízlés szerint);
- 1/4 lilahagyma (ízlés szerint);
- 1 tk só.

A kesut a keményítővel, sóval, ecettel összeturmixolom, és amikor már minden pépes, hozzá adok egy darab hagymát. Nem kell, hogy teljesen pépes legyen, maradhatnak szép lila darabok a krémben, és lassú tűzőn 5-10 perc alatt felfőzöm az egészet.

Olyan az íze, az állaga, mint egy hagyományos hamburgernek, hiszen abban is a fűszerek fontosak, nem a hús. Bátran kísérletezgessetek a hozzávalókkal. A zsömlén és az ízesítése múlik minden, no meg hogy elég puha, szaftos maradjon a pogácsa. 

2015. november 22., vasárnap

Gyümölcs vagy zöldséglé, gyümölcsfacsaró nélkül

Ha szóba kerül, hogy mennyire egészséges meginni minden nap egy nagy pohár friss dzsúszt, minidig megkapom, hogy nekem könnyű, mert van gyümölcsfacsaróm, de az illetőnek nincs. És nem is lesz, mert az drága. Na most, hogy mi mennyire drága, az nézőpont kérdése, mert a jelenlegi gépemre egy év alatt tettem össze a pénzt, és bár nem álmaim lassú juicere, tökéletesen funkcionál. Viszont ez alatt az idő alatt alig voltam beteg, gyógyszer semmit sem szedtem, és leszámítva. hogy negyedévente meg kell vennem a B12 vitaminomat, ősztől tavaszig pedig elég egy üveg D vitamin csepp, vitaminra sem költök. Ellenben van friss zöldség vagy gyümölcs levem. Csak mosogatni ne kéne!
De vissza a témához, annál a pontnál, hogy nincs gyümölcscentrifuga, megszoktam kérdezni, van-e turmix. Az van, régi ugyan, de van.

Hozzávaló:
- tetszőleges zöldségek avagy gyümölcsök;
(nálam most 3 sárgarépa, 2 közepes cékla, 1/4 avokádó)
- tetszőleges zöld levelek;
(nálam most: hóbanzöld - vigyázat, csíp! -, bok csoj) 
- hozzávalók függvényében fűszerek;
(ezúttal nem tettem bele, de fahéj, gyömbér, bazsalikom, oregánó, kurkuma stb.) 
- víz;
- tál;
- szűrő;
- fakanál.

Mindegy, mit teszel bele, a menete ugyanaz: a hozzávalókat megtisztítom, feldarabolom - hogy mekkorára, az attól is függ, mennyit bír a turmixod -, beleteszem a kehelybe, felöntöm vízzel és bekapcsolom. Hogy mennyi víz kell bele, az megint csak attól függ, mit bír a géped, és mit készítesz - az uborkához, paradicsomhoz egyéb gyümölcsökhöz alig kell, a gyökérzöldségekhez viszont nem árt több -, de lehetőség szerint sűrű, pépes eredményt kapj. Ezután nincs más, mint veszek egy sűrű szövésű szűrőt, ráteszem egy tálra, beleöntöd a turmixot, és a fakanál segítségével addig forgatom, préselem, keverem, amíg nem marad más utána, mint száraz minidarabkák. 

Az íz intenzitása attól is függ, mennyi vizet teszel hozzá, de minden benne van így is. Ha meredeknek találod a zöldséglét, egy alma vagy narancs sokat enyhít az ízén. És mit lehet kezdeni a maradékkal? Semmit sem kell kidobni, a zöldségeket meg lehet dinsztelni, és tökéletes pl. fasírt, töltelék, zöldséges tészta alapanyagnak, de meg is lehet szárítani, és aztán leveshez adni, és ki ne felejtsük a különböző krékereket sem. 
A gyümölcsökből tökéletes lekvár, mártás, vagy akár gyümölcskrémleves lehet. De nagyszerű házi müzliszeletnek is.
És ha csak botturmixod van, akkor sincs gáz, csak nagyon munkás, mert a gyökérzöldségeket le kell reszelni mielőtt turmixolod.
Tehát nincs több kifogás!

2015. november 21., szombat

Egy kvíz és más semmi


 Szeretem a kvízeket. Ezeket az online fellelhető, tét nélküli butaságokat, mert tudom, hogy semmi alapjuk sincs, és talán épp ezért, rendkívüli módon szórakoztatóak. Az elmúlt időszakban kiderült, hogy egy zseni vagyok, az agyam szinte földöntúli módon aktív, a szívem színe kék, egy igaz alfa vagyok,  és őrült tök is egyben. Erős, határozott személyiségem van, ugyanakkor magam lennék egy igazi főnix, és persze enyhén szociopata is - ezt amúgy is tudtam. Zeneként Bon Jovi: Livin' On A Prayer -ének felelek meg, a szexi kockákhoz vonzódom, és lekéstem a saját esküvőmet, mert "harmincévesen fogsz férjhez menni". A pletykák szerint ász vagyok, sőt, démon, megnyerő és meggyőző, meg még ezer másik dolog.
 Szóval igen, ezek azok, amiket nem veszek komolyan, valamiért mégis szívesen kattintgatok, és sokszor hangosan nevetek az eredményeken. Így aztán, amikor megláttam a Tudnál vegán életet élni? című csodát, egyszerűen muszáj volt rányomnom.

 A kérdések zöménél a kisebbik rosszat választottam, mert ugyan miért kéne lemondanom a sütiről? És ha valaki sonkát meg sajtot tett a kenyerére, akkor mi van? Meg különben is, ki mondta, hogy csak tofut ehetünk, és nincs több "sajtos" pizza? Ha valami biztos, akkor az az, hogy bárkiből lehet vegán. A dolgok fejben dőlnek el, és a legtöbb változás kicsiben kezdődik. Egy teszt sem mondhatja meg, ki vagy valójában, ahogy azt sem, mivé lehetsz. De talán lehetőséget nyújt egy kis mosolygásra. Ennyi a célja!
 No meg ha elbuknál a teszten, igazán ne vedd a lelkedre! Ugyanis annak dacára, hogy jómagam már majdnem két és fél éve vegán vagyok, kiderült, csak vegetáriánus életet tudnék élni! Hogy mik nem vannak?!