2015. július 31., péntek

Gyors tofu saláta - gyors ételek #16

Délutánra egy picit elfáradtam, ezért lefeküdtem. Semmi meglepő nincs ebben, már hajnali háromkor megébredtem, de azzal, hogy aludtam másfél órát, pont kihagytam a vacsora időt. Viszont éhesen ébredtem, és enni mégiscsak kéne. Ilyenkor mindig jó ötlet a saláta, csak magában kicsit kevés, és vágytam valami tartalmasabbra is. Mostanában próbálok arra is odafigyelni, hogy minél kevesebb feldolgozott zsiradékot vigyek be, ezért  egy olajos öntet szóba sem jöhetett.

Hozzávalók:
- 1 csomag tofu (nálam 1/2 natúr, 1/2 füstölt);
- tetszés szerinti zöldség:
  • 1/2 kígyóuborka;
  • 2 közepes sárgarépa;
  • 2 paradicsom;
- só, bors, szárított fokhagyma.

Az öntethez:
- 1-2 ek kesudió;
- 1/2 kk agaveszirup;
- 1/2-1 tk almaecet;
- só, bors;
- víz.

A tofu sütéséhez kell egy tapadás mentes edény, ami alatt begyújtom a gázt. Az edény alját finoman megszórom sóval, borssal, és rádarálom a szárított fokhagymát is. Fél perc után ráteszem az összevágott tofut, egyből át is keverem, óvatosan, hogy a tofu ne törjön, de minden oldalát befedje a keverék, és itt a titok, így kell hagyni legalább 2-3 percre. 
Ezalatt az idő alatt megpirul az alja, átfogatom, és a másik oldalát is hagyom pár percig. Utána már lehet rázni vagy keverni, amíg olyan állagú nem lesz, amilyet mi szeretnénk. Ez összesen olyan 10 percet vett igénybe.
Közben összevágtam a zöldségeket, és az öntethez valókat egy turmix segítségével is összedolgoztam. Ezután már csak össze kell keverni mindent. 

Ha esetleg sok lenne a víz, egy kis útifű maghéjjal lehet sűríteni az öntetet, de a lényeg, hogy azért még folyós maradjon. Bevallom, a zöldségeket mind megettem, de a tofuból maradt, majd holnap délben visszatérek rá.     





2015. július 25., szombat

Nehéz napok - mosható betétek - intim sarok #2 - egészség

Az intim tölcsérekről készült bejegyzésemet nagyon sokan olvastátok, és többen jelezték, szeretnének a mosható betétekről is egy kis összefoglalót. Kérésetek számomra parancs, és bár sokáig tartott, csak elküldözgettem a megkereséseket különböző forgalmazóknak, készítőknek. A legnagyobb meglepetésemre sokkal hamarabb válaszoltak, mint  számítottam rá.
A visszajelzéseket és elérhetőségeket megtaláljátok a bejegyzés alján, ha nincs kedvetek végigolvasni a vegán fejtegetést és az általános ismertetőt. 

Még mindig a menzesz témájával foglalkozunk, mégpedig azért, mert ez az a kérdés, ami a legtöbb nő - legyen vegán vagy sem - esetében törvényszerűen felbukkan. Sokan szenvednek tőle, néhányan csak gyógyszerekkel bírják ki, és vagyunk páran, akik nem is értik, mire ez a nagy cécó.
A vegánná válás egyik velejárója egy markáns méregtelenítő folyamat, aminek a során a szervezetünk erős sokkok sorozatán megy át. Hogy ez kinél, mikor kezdőik el, illetve, hogy milyen tünetekkel jár, változó. A második héttől egy évig bezárólag bármikor lecsaphat ránk - attól függően, hogy váltunk -  megmagyarázgathatatlan nátha, erős végtag fájdalom, hajhullás, kiütések, és nők esetében akár a menstruáció elmaradása képében is.

Ez utóbbitól rendesen meg is ijedünk, és azt hiszem, nincs is ebben semmi meglepő. Ha azt gondolod, hogy egészséges vagy, jól és energikusnak érzed magad, sehol egy kósza fájdalom, mégsem "funkcionálsz" megfelelően, az első reakció jogosan a félelem. És hogy ez meddig tarthat? A méregtelenítés szinte minden tünete elmúlik 4-30 napon belül, kivéve a menzesz elmaradás, mert ez akár egy évig is fennállhat. A szervezetet egy ilyen átálláskor hatalmas megrázkódtatás éri, amit át kell vészelnie. Az erek elkezdenek tisztulni, a sejtek regenerálódni, rossz, megszokott szokásoktól igyekszünk megszabadulni, ráadásul sok vegán elköveti azt a hibát is, főleg kezdetekben, hogy nem feltétlen azt eszi, amire a testének szüksége van, hanem azt, amit szeret. Sokaknál jelentkezik súlyvesztés is, és olyan, eddig nem ismert betegségek is felszínre kerülhetnek, amik eddig szép csöndesen lappangtak a háttérben. A közhiedelemmel, és a legtöbb vegán által hitt teória ellenére ugyanis, köztünk is léteznek különböző betegségek.
Természetesen a civilizációs nyavalyákra, a magas vérnyomásra, koszorúér elzáródásra, 2. típusú cukorbetegségre, bizonyos rák fajtákra vagy akár az Alzheimer-kórra való esélyünk igen csekély - szinte nincs is, mégsem lehetetlen -, ellenben léteznek egyéb problémák. Például, hogy messze nem menjünk az 1. típusú cukorbetegség. (Ebben az esetben előfordulhat, hogy a szervezet nagyon minimális mennyiségű, illetve semennyi inzulint sem termel. Még ha az étrend hatására a külsőleg bevitt adag csökkenthető is - kis számú esetben -, elhagyni szinte biztosan nem lehet. Sokan azt hiszik, na majd most eldobhatnak minden gyógyszert, de sajnos ez sem igaz - ha olyan jellegű betegségben szenvedünk, ami tartósan, évek óta fennáll, járjunk rendszeres kontrollra, és az orvosunkkal együtt döntsünk a gyógyszer esetleges csökkentéséről, elhagyásáról.)

Azt már rég tudjuk, hogy a menstruációs fájdalmakat hormon változás idézi elő, a hormonszintünk pedig az étrenddel könnyedén befolyásolható. Tapasztalatom szerint azoknál, akik húsevésről egyből növényi étrendre térnek, és/vagy korábban nagyon sok sajtot ettek, nagyobb valószínűséggel  jelentkezik az elmaradás - a nyersvegánok esetében súlyosabbak is lehetnek a tünetek. Pontosan nem tudom miért, de talán köze van az állati étrenddel bevitt tetemes mennyiségű hormonhoz, amiket hirtelen megvonunk. Akárhogyan is, válaszként a sokkra, esetleges tápanyaghiányra, betegségre és hirtelen súlyvesztésre, a szervezetünk gyakorlatilag leállítja a ciklusunkat. Azaz nem indít petesejtet, az a megtermékenyülés hiányában nem szívódik fel, a ösztrogén és progeszteron szint sem kezd csökkenni, így a méh nyálkahártyája sem válik le. És történik, azaz nem történik mindez addig, amíg az ideális körülmények vissza nem állnak.

Ilyenkor mit lehet tenni? Két dolgot, elmehetünk a nőgyógyászunkhoz, és hormonkészítményekkel erőszakkal újraindíttatjuk, vagy körbenézünk a hűtőnkben és a kamránkban, hogy kiderüljön, mi az a tápanyag, nyomelem, vitamin amiből nem viszünk be elengedő mennyiséget. Könnyű testmozgást végzünk hetente háromszor, semmiképpen sem éhezünk és várunk türelmesen. Nem ítélem el az első módszert sem. Ha valaki gyereket szeretne, nem kockáztathat, nem bízhat semmit a véletlenre, és kevés vigasz az, hogy idővel helyre jön.
Szeretném kiemelni, legyen valaki vegán, aki a várakozás mellett dönt, vagy vegyes étrenden élő, ha a menstruációja elmarad, mindenképpen vizsgáltassa ki magát. Csak így zárhatjuk ki ugyanis az esetleges nőgyógyászati és egyéb betegségeket, normál vagy méhen kívüli terhességet. 

Szerencsére a legtöbb vegán nő esetében szó sincs ennyire radikális tünetekről, de szinte mindenkinek megváltozik valami. Nekem a ciklus ideje lerövidült, és maga a menstruációm tovább tart. A legtöbben viszont arról számolnak be, hogy a tartalma legtöbb esetben beáll 4-5 napra. A fájdalom jelentős része megszűnik, vagy teljesen odébb is áll. Mivel nincs két női test, nincs két egyforma ciklus sem, azonban akármeddig is tart, egy dolog biztos, szükségünk lesz intim higiéniás termékekre.
Ha régen betétet használtunk, előbb-utóbb elgondolkodunk a leváltásán. A legtöbben található állati összetevő, teli van olyan anyagokkal, amiknek nem ott lenne a helyük, nem vagy csak nagyon sokára bomlanak le, és amelyik nem ilyen, az drága - az intim tölcsérekről szóló részben linkeltem erről pár ismertetőt. Így hát ideje alternatív megoldást keresni, amivel eljutottunk a hosszútávon pénztárcakímélő, környezetbarát, állati adalékmentes és garantáltan kényelmes mosható betétekig.

Mit kell tudni a mosható betétekről? Rendszerint négy rétegből állnak - esetleg háromból. Két különböző fedő anyag borítja - külső, a fehérneműhöz simuló, és a bőr felé eső belső. Ez a belső rendszerint sokkal puhább, lágyabb - bébiplüss, frottír - , vagy valamilyen szemet gyönyörködtető pamut. Alatta helyezkedik el a nedvszívó réteg, és erre jön még egy, ami megakadályozza a szivárgást. Ez utóbbi lehet már a hátsó, külső réteg is. Rozsdamentes fém vagy műanyag patent segítségével lehet a fehérneműhöz erősíteni. Pont olyan egymásra hajló szárnyai vannak, mint a boltban kapható fajtáknak, és ami különösen jó, egyáltalán nem csúszkál, mozog, ragasztócsík nélkül sem.
És ha már szárnyak, változatos szárnyszéllel, ebből következően szélességben készülnek, de lehet rendelni hozzájuk szárny hosszabbítót is, ha az szükséges. 

A nedvszívó réteg márka szerint készülhet bambuszból, vagy különböző, jó, nedvszívó anyagokból, mint például a frottír. Légáteresztő, nem fülled be a bőr alatta, jellemzően nem vastagabb mint az eldobható betétek, viszont szerintem kényelmesebbek.

Különböző méretben - a tisztaságitól a tangán át, az éjszakaiig bezárólag -, árban és formában kaphatóak, a szavatosságuk erősen függ a használattól és a mosástól, de olyan 5-10 évet bírnak ki. Tehát ha egy darab ára annyiba is kerül, mint egy csomag eldobható - márkafüggő -, akkor is bőven megtérül. Csomagban érdemes venni, úgy olcsóbb, de darabonként sem lehetetlen a gyűjtésük, kinek hogy van pénze rá. Én csak éjszakára használom, de már egy néhány darabból álló csomaggal is bátran lehet indulni.
A tisztításuk rendkívül egyszerű, a használatukhoz, az intim tölcsérekkel szemben nem szükséges gyakorlat sem, és általában rendkívül csinosak. Bár ez utóbbi inkább csak ráadás, de levendulás, nőcis daraboktól egészen Batmanig terjed a skála, és ebbe bizony sok minden belefér.  

Akkor beszéljünk a tisztításról is néhány szót. Használat után annyi a dolgunk, hogy folyó víz  - én hideg vizet használok erre a célra - alatt átöblítjük, míg tiszta víz folyik belőle. Aztán használhatunk külön erre a célra készült tisztító szappant is - létezik vegán és normál változat -, de én ezt a lépést rendszerint mellőzöm. Az átöblítés után, a patentok segítségével kis csomaggá hajtom, összegyűjtöm őket, és más ruhákkal együtt, maximum 40 fokos programban kimosom mindet - természetesen akkor már kihajtva. Addig sokan vödörben, vagy nejlonban tárolják, de lehet hozzá kapni vízhatlan zsákokat is, ahogyan a hordozáshoz alkalmas neszeszert is. Átöblítve semmit nem kennek össze, nem jelentenek veszélyt senkire és semmire.

Az első esetben bevallom kicsit szkeptikus voltam, főleg, hogy nem egy forgalmazótól, hanem egy vállalkozó szellemű, és ügyes kezű készítőtől rendeltem, de nem csak hogy nem szivárgott, hanem még kényelmes is volt. Kijelenthetem, szerelem első használatra. Már több mint egy éve használom, és még nem deformálódtak el, vagy vesztettek akár a nedvszívó képességükből.
Ha valaki ügyes és bátor, akár el is készítheti a sajátját - több DIY videót, leírást is találtok a neten, - de akár a készítés, akár a rendelés mellett döntötök, biztosan nem fogjátok megbánni.

És hogy hol szerezhetitek be?

Mamamibolt: "Az ImseVimse betétek Svédországban, a Popolini betétek Magyarországon, és a Mamami betétek is Magyarországon készülnek. Mindegyik biopamut alapanyagokból készül, és azt az infót kaptam, hogy sem az anyagokat, sem a kész termékeket nem tesztelték állatokon. Az ImseVimse márkának a legszélesebb választéka, az intim betéttől a nagy nedvszívású éjszakai betétig minden van, a legpuhább ami létezik. A Mamaminak csak intimbetétje, tanga és sima változatban, a Popolininek pedig csak menstruációs betétje van. "
Jó a babának: "Semmilyen állatkísérleteket nem végeznek ezzel a termékkel kapcsolatban, és 100 % pamutból készül, esetleg bambusz tartalommal rendelkezik. Minden alapanyag bio, nagyon magas minőségű, viszont van olyan termék a gyártó palettáján, amiben található pl. gyapjú."
Zöldbolt: "A Popolini mosható intimbetét állatkísérlet illetve állati összetevőtől mentesek." 
Tarka-barka: Az üzemeltetője megegyezik a Mamamiboltéval.  
Női betétek - Tündesz: " A dekorok 100% pamutból készülnek, a bébiplüssnek pedig egy polieszterhálóra van rászőve a pamut anyag. Hogy ez milyen eljárással készül, sajnos nem tudom." - Maga készíti a betéteket, és egészségpénztárral is lehet fizetni.
Gagnes: "A betéteket én magam varrom, az alapanyagokat méterárú boltokban, illetve netes webboltokból vásárolom. Pamut alapanyagokat használok. Azt nem tudom,hogy a textiliparban előfordulhat-e bármiféle érintkezés állatokkal, de részemről tuti nem!" 
Kézművespelenka.hu: "A női betétek felépítése úgy néz ki, hogy a tisztasági betét tartalmaz egy réteg pamut fedőborítást és egy réteg dekorvászon anyagot. Az egészségügyi betéteknél ehhez jön még 2 réteg, egy nedvszívó (általában frottír) és egy nedvességzáró PUL (laminált) anyag. Az előállítás során nem használnak állati eredetű anyagokat, és nem végeznek kísérleteket sem." - Kézműves, magyar készítők által gyártott termékek gyűjtőhelye.
Poppybaby: "A betétek 100% pamutból készülnek, illetve a patentek és a vízzáró réteg pedig mesterséges anyagból áll. Mi nem teszteltük állatokon a termékeket. A biopamut belső rendelkezik tanúsítvánnyal, ahogy az oldalunkon is szerepel. A betétek itt készülnek Magyarországon, az alapanyag azonban külföldről származik."
Emilla: " A betétek összetevőiben semmilyen állati eredetű terméket nem használunk, a felső és a belső rétegekhez kizárólag az alábbi anyagok kerülnek felhasználásra: Pamutvászon, pamutflanel, hitelesített biopamut, bambuszflanel, puha lenvászon, bambuszvelúr. A belső réteghez is pamut és/vagy bambusz alapanyagokat használunk. Használunk még egy bizonyos "minky" anyagot, ami bár nem természetes anyag, de bizonyítottan eredetileg babaholmikhoz lett kifejlesztve, így lélegző és pihe-puha, a bőrnek kellemes tapintású és egészséges!
A betétek vízzáró rétegét egy szintén lélegző anyaggal oldottuk meg, nem áznak át, ez a levédetett anyag eredetileg mélytengeri búvárruhákhoz használatos textil, ami engedi a bőrt lélegezni, de nem engedi át a menstruációs vért egyáltalán. " Magyar kézműves termék és egyedi tervezés. További információ a készítő blogján is található.
Hold Nővér: "Az általam készített, HOLDNŐVÉR betétek nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt. Az alapanyagokat, ami 100% pamutvászon, bébiplüss, frottír illetve flanel anyag helyi méteráru boltokban szerzem be. A szárnyak záródásához kiváló minőségű műanyag patentot használok, így teljes mértékben elkerülhető az irritáció, esetleges allergiás reakció.
Nedvesség záró réteg egy olyan különleges laminált kelme, amely a levegőt átereszti, a nedvesség útját azonban meggátolja. Van még egy fontos összetevő, amit a Holdnővér betétek tartalmaznak: ez pedig a szeretet, minden darabba csempészek belőle." Természetesen maga készíti a betéteket. 

 

2015. július 19., vasárnap

Már két éve

A mai napon töltötte be a blogom a második életévét, ami azt jelenti, jómagam is ennyi ideje élek vegánként. Az elmúlt év újból megerősített abban, hogy rendkívül jó döntést hoztam, s ha sajnálok is valamit, hát csak azt, hogy nem tettem meg hamarabb. De az biztos, soha sem késő senkinek - én is idén töltöttem a harmincnyolcat-, és minden változás kicsiben kezdődik.

Így volt ez az én esetemben is, csakhogy mostanra hozzávetőleg 37 kilót hagytam a hátam mögött. Nem, még nem fogytam el, így is túlsúllyal küzdök, vagyis én nem küzdök, csak hagyom, hogy lejjebb menjen, és ez a túlsúly már jóval kisebb, mint akár egy éve is volt. Megfogadtam, hogy teljesen őszinte leszek, ezért elárulom, a kezdetekkor 4-5-6 XL-es ruhákat hordtam, ez erősen fazon függő volt, de nadrágból kellett  a hatos. Jelenleg a legtöbb dologból XL-es lett a méretem, bár nadrágból még a 2XL-es, széles szárú fazon a kényelmes. Szóval szó sincs itt elfogyásról, de olyan minőségi változás állt be az életemben, amit aligha ért meg más, mint az, aki maga is tetemes súlyfelesleggel küzd vagy küzdött. 

Határozott változás az első évhez képest, hogy a megnövekedett mozgásigényem kielégítésre már nem volt elegendő a séta, ezért néhány hónapja, heti kétszer tornázni járok, és a maradék reggeleken, de minimum heti kétszer itthon - na ma pont nem, mert írok - végzek néhány, nem túl megerőltető tornagyakorlatot. És ha már szóba került, a sétálással töltött távolságok is tágultak, 4-5 kilométert szinte minden nap beleteszek a lábamba, de a torna napokon, azaz egy héten kétszer, és gyakran máskor is, amikor nincs kedvem tömegközlekedni, és/vagy nem szükséges időre mennem, ez megugrik 8-10-re. Zenét hallgatok közben, és tökéletesen jól elvagyok a saját gondolataimmal. Nem figyelek semmire, csak megyek. Ilyenkor megértem a futókat is, mert habár nem olyan gyorsan, engem is visz magával a lendület. Biztos ezért jár egyre többet az eszembe a futás. A tavalyi néhai érzésből mára gyakori gondolat lett, mindenesetre még mindig aggódom kicsit az ízületeim miatt, amiért további néhány kiló mínuszt indokoltnak tartok, aztán majd kiderül...

Csak hogy ti is a két szemetekkel lássátok a fejlődést, íme néhány kép rólam. A második a jelenlegi fb profilom - nem cseréltem le, szeretem Han Solót, de talán el kéne mennem új képet készíteni...-, az utolsóért elnézést kérek, nem vagyok egy nagy selfi bajnok (valójában ez az első próbálkozásom), de a harmadik fotó óta - amit egy kolléganőm készített rólam, miközben én elmélyülten kattintgattam a születésnapi ananászomat -  is fogytam néhány kilót, így szerettem volna egy friss helyzetet mutatni . És persze az utolsó két képről is jól látszik, van még bőven feleslegem. 

Kattints rá a nagyobb méretért


A tények makacs dolgok, lehetne velük vitatkozni, mindazonáltal teljesen felesleges. Komolyan mondom, mikor összeraktam a képeimet, enyhe sokkot kaptam. Sosem láttam magam olyan nagynak, amilyen valójában voltam. Még mindig mesze vagyok a karcsútól, de az akkori énem, és erre nincs más szó, hatalmas volt.
Fizikailag nem éreztem a súlyom, ezért a fogyás tulajdonképpen nem szerepelt a célok között, kicsit magas volt a vérnyomásom, határon mozgott a cukrom. Csak egészséges, elégedett és boldog akartam lenni a bőrömben, úgy, hogy nem szedek semmilyen gyógyszert, ennyi volt a mozgató rugó. A súly leadása az életmód váltás melléktermékeként jelent meg először, de mostanra bevallom, élvezem. Nem koplalok, aki evett már velem, tudja, nem eszem keveset, és mégsem hízom, sőt!

De most vissza a bloghoz! Biztosan mindenkinek feltűnt, hogy fűszerezés tekintetében elég alap dolgokat használok, só, bors, hagyma, esetleg paprika az alap, amit néha bővítek, de szeretem, ha az ételnek olyan íze van, amilyennek lenni kell, a kelbimbó legyen kelbimbó, a sárgarépa pedig sárgarépa és így tovább. Nem mindig sikerül, de igyekszem egyszerűre fogni a recepteket. Ennek,  vagy a szimplán növekvő érdeklődésnek köszönhetően az olvasóim száma átlagosan megduplázódott. Jelenleg többen olvassák ezt az oldalamat, mint a négy éves másik blogomat, és persze ebből fakadóan az érdeklődés iránya is megváltozott. Ezért némileg kiterjesztettem a profilt is. Ha nem is túl gyakran, de szoktam tippeket adni, ajánlani éttermeket, az fb oldalon programokat, és ismeretterjesztő anyagokat is megosztok. Sokan olvassák és igényik ezeket a nyúlfarknyi bejegyzéseket. A legkülönösebb, hogy messziről, szkeptikusan figyelő húsevő ismerősök és ismeretlenek is egyformán visszajárnak.

Néha kapok érdekes kérdéseket, amikre igyekszem válaszolni, de csak most derült ki, hogy vannak pár éves, spambe került darabok is. Elnézést kérek értük, már nem szeretnék foglalkozni velük. Viszont ha valaki úgy érzi, mégiscsak muszáj választ kapnia, keressen meg bátran. Valamiért nem nagyon szerettek hozzászólni a bloghoz, és az ask.fm/msreea -ra sem érkeznek tömegek, de e-malt szívesen írtok, és twitteren - hozzáteszem a twitter profilom magán -, fb-n üzenni szerettek, tehát keressetek meg úgy, ahogy az nektek kényelmes.
Még jómagam is csak tanulok, ámbár életemben először és csodák csodájára rájöttem, szeretek tanulni!

A tavalyi B12 hiányom elmúlt, és a vérképem meglehetősen kiegyensúlyozott értékeket mutatott legutóbb. Augusztusra tervezem a következőt, aztán majd meglátom. Egyébiránt a meleg sem visel meg. A tűző napon nem szeretek sétálgatni, ez igaz, de normál esetben vízzel közlekedem, és ugyanúgy lebandukolom a napi adagomat, ahogyan máskor.

Továbbra sem váltottam meg senkit, egy ismerősöm sem csapott fel vegánnak, de a tej és tejtermékek nagyrésze többeknél eltűnt. Édesanyám zöld smoothie-zik, fogyott pár kilót és a cukra is lejjebb ment. Kevesebb húst eszik, de sajnos még eszik. Néhány ismerősöm étrendjébe bekerült a tofu, egy új, még nem publikált krémemet több húsevő is egyöntetűen nagyon finomnak találta. Mondjuk én májkrémnek szántam, azt mondták, hogy nem az, de akkor is eszméletlen jó. Azt hiszem, a dicséret így is ér...! Aki vendégségbe jön hozzám szembesül a ténnyel, hogy nem kap ugyan semmi állatit, mégsem marad éhen.

Különben is szeretek húsevő ismerősökön kísérletezgetni. Sütök valamit, és megkínálok pár embert, aztán nézem az arcukat, miközben esznek. Lehet, némileg megszállottnak tűnhetek, de ha egyszer valami jó, számít, hogy vegán? Nem hiszem.

Több ismerősömet is elcipeltem vegán éttermekbe, de azért igyekszem kompromisszumokat kötni, mert nem térítgetek senkit, csak csendesen példát mutatok. Ez egy olyan döntés, amit akár egészségügyi, akár etikai okokból, de mindenkinek magának kell meghoznia.

Több ismerősöm azt mondja, megváltoztam, nyitottabb és vidámabb lettem. " Jól áll nekem az öregedés". Nem tudom, nem érzem, hogy változtam volna, sok szempontból biztosan ugyanaz vagyok, mint két éve. Két éve, amikor lehülyéztek, amikor már a családom sem tudott tolerálni, a barátaim csak pislogtak és a szemüket forgatták, és most, amikor elfogadnak, megértenek, támogatnak és elhiszik, amit mondok, mert alá tudom támasztani. Nem egy könyvben olvassák, nem ismeretlen, idegen amerikai Maryket látnak, hanem engem, akit ismernek, ismertek egész életükben. Biztosan ez is sokat számít. De nem hiszem, hogy én változtam, szerintem a környezetem lett nyitottabb és elfogadóbb. Mert már ezt az életformát is ismerik.

Tehát boldog vegán születésnapot nekem, aki két éve új életet kezdtem, ezzel még egy esélyt adva magamnak a szebb, teljesebb és egészségesebb életre! Köszönöm, hogy olvastok, hogy még velem vagytok, hálás vagyok az elmúlt évek minden visszajelzésért és kérdésért. Talán ezután is megtiszteltek a bizalmatokkal, de ha már így beszélgetünk, megjegyezném, csak így sok szemközt, ha még nem tértetek át növényi alapú étkezésen, itt az ideje elgondolkodni rajta - vagy legalább a jelenlegi étrendetek tágításán. Sokkal több íz létezik annál, mint amit gyerekkorunkban tanultuk, és tudjátok: minden változás kicsiben kezdődik.

  

2015. július 18., szombat

Pesztós tészta olaj nélkül - gyors ételek #16 - öntettől a krémig #23

Hőség riadó van, tehát mit szólnátok egy olyan ebédhez, amihez néhány percig van összesen bekapcsolva a gáztűzhely - normál rizstészta esetén még ez is elhagyható -, mégis finom, hűsítő és igazán könnyű? Nem ördöngösség, néhány dolog szükséges hozzá, meg egy csöpp előrelátás, hogy korábban beáztassuk azt a magot, ami mellett döntünk.  

Hozzávalók:
- 150 ml kesudió vagy más mag;
- 1 marok bazsalikomlevél;
- 2 ek inaktív sörélesztőpehely;
- 2 szelet szárított fokhagyma;
- 1/4 - 1/2 citrom leve;
- 1/2 tk só+ a tészta főzéshez;
- bors;
- 1dl víz;
- barna vagy natúr rizstészta.

A magot beáztatom legalább három órára, majd leszűrve robotgépbe teszem az összes adalékkal, és bekapcsolom a gépet. 
Vízforralón felforralom a vizet, bekapcsolom a gázt, a forróvizet lábosba öntöm, beledobok egy kis sót majd mehet bele a tészta. 3 perc után lekapcsolom, és újabb perc pihentetés után leszűröm. Ezután alaposan átmosom hideg vízzel - a cél, hogy a tészta is hideg legyen - aztán már ehető is. 

A magot azért szükséges beáztatni, hogy puha legyen, így minimális vízre van szükség, és mivel minden puha, kézi turmix is tökéletes a művelethez, avagy egy nagy mozsár. A kesu krémessége utolérhetetlen, de pörköltelen mogyoróval vagy napraforgó maggal is tökéletesen és finoman működik. A natúr risztésztára elég csak forró vizet önteni, és 5-7 perc után leszűrni, hiszen főzni sem kell. Használhattok friss fokhagymát is ízlés szerint, de szerintem nem sok kell belőle. És még valami, mivel olajat nem tartalmaz, nem áll el oly sokáig, de a megromlás veszélye nem fenyegeti. Hamarabb fogy el.

2015. július 14., kedd

Zöldbabos bolognai conchiglie

Ültem és gondolkodtam, hogy mit kezdjek a lila színű zöldbabommal, ami különben főzés közben zöld színre váltott. Csak azt tudtam, sem főzeléket, sem levest nem kívánok. Rakottnak pedig ott a sárga. A feladat fel volt adva, ráadásul mostanában ritkábban főzök, és ha mégis megteszem, igyekszem minél rövidebbre fogni. Így ez a 25-30 perces tésztaétel pont kitűnő választás holnap ebédre. Az olasz conchiglie fordítása kagyló, bár azért kissé máshogy fest, mint a mi, ugyanilyen elnevezésű termékünk. A mai választottam kukorica lisztből készült, így gluténmentes, de természetesen bármilyen tésztával kitűnő.

Hozzávalók:
- 1 fej főző hagyma;
- 1/2 l paradicsomlé;
- 1 tk balzsam ecet;
- 1 tk agavé szirup;
- 2 ek vegán ételkeverék;
- 500 gr zöldbab;
- 1/3 bögre kesudió beáztatva;
- 3-4 levél bazsalikom/esetleg  1 kk szárított;
- só, bors, chili paprika;
- kukorica conchiglie/kagyló tészta;
- inaktív sörélesztő pehely. 

Felteszek egy nagy lábosba vizet forrni. A hagymát vékony szeletekre vágom, kevés vízen megpárolom, majd rádobom a 1-1,5 cm-re vágott babot. Sózom, borsozom, hozzá adom a bazsalikomot, chilit, vegán ételízesítőt ( kizárólag szárított zöldségekből áll) a fűszereket és még egy kis vízzel félpuhára párolom. Ezután felöntöm a paradicsomlével, mehet bele a egy kevés víz, ha túl sűrű a lé, majd a balzsamecet és az agave szirup. Felforr a víz, beleöntöm a tésztát, aminek 7 perc elég.

Hagyományosan a paradicsomételekbe sok olasz tesz egy kis tejet, ez talán furcsának hangzik, de a paradicsom sokkal krémesebb lesz tőle, és tompítja a savasságát is. Bár az ízén egyáltalán nem érződik, a színe egy kicsit halványabb lesz. Erre szolgál most a kesutej - a diót 3 órával korábban beáztattam, és egy bögre vízzel krémesre turmixoltam -,  amit hozzá adok a már majdnem kész paradicsomos raguhoz, alaposan elkeverem és tovább főzöm. A diótól meglehetősen hamar elkezd sűrűsödni a szósz, 5-10 perc elég hozzá, attól függően milyen eredményre vágyunk. Fűszerezzük, ha szükséges.

Ezután leszűröm a tésztát elkeverem, egy merőkanállal a szószból, olaj helyett, hogy ne tapadjon teljesen össze - de mivel ez kukorica tészta, úgy is összefog, viszont jobb lesz az íze - és megszórom a tetejét élesztővel. Már lehet is enni.

2015. július 1., szerda

Vegán kontra mindenki más?

Ne vegye magára az, akit nem érint, de napok óta dúl egy komment háború különböző vegán oldalakon* - holott egyáltalán nem vegán kérdés -, amitől már iszonyú fáradt vagyok. Szóval megosztanám a véleményemet ezzel kapcsolatban, mert úgy érzem, sokan elmentek a lényeg mellett. Ráadásul a kirekesztőket győzködni arról, mennyire csúnya amit tesznek, épp annyira nehéz - értsd lehetetlen -, mint egy hentessel megértetni, hogy tömeggyilkos. Ezek a viták csak jobban elmélyítik a különbségeket, miközben senki sem látja az azonosságokat. Emberek vagyunk, az ég szerelmére!

A vitát a szivárványok virítása váltotta ki - amit, ha valaki lemaradt volna róla, az hívott életre, hogy Amerikában legálisan köthetnek a melegek házasságot -, és bizonyára többeknek feltűnt, hogy nem, nekem nincsenek színes csíkok a különböző profilképeim előtt. Nincsenek, mégpedig azért, mert többször, divatfellángolástól függetlenül is kifejtem, hogy támogatok minden "másságot" - különben nem szeretem ezt a szót, mert mi a másság? A vegánság is egy másság. Ha meleg vagyok, az nekem normális, ha heteró, akkor meg az.
No de, a lényeg, hogy létezik egy másik blogom, és ott egy Variálós vasárnap nevű rovatom, ahol ez a téma is felbukkan időről időre, azonban jóval ezelőtt és más fórumokon sem rejtettem el soha a véleményemet. 

Ahogyan mások sem, ugyanis a kampány hatására jelenleg sokan igyekeznek kihangsúlyozni, mennyire heterók, de szerintem ha ezt bizonygatni kell, akkor baj van. Ráadásul, amit nagyon sokan nem értenek, az az, hogy ez elsősorban nem is a nemi identitásról, hanem szabad akaratról és az elfogadásról szól. Engem, a legtöbb vegánnal ellentétben egyetlen negatív élmény ért az életformám miatt, de még akkor is, az est végén elnézést kért tőlem a támadom. Nyugodtan kijelenthetem, jómagam nem ismerem azt a jelenséget, amiről sok társam panaszkodik, szinte kizárólag fórumokon olvasom, ott viszont rengeteg esetben, hogy kit és hányszor ért különböző atrocitás, hátrány a vegánsága miatt. Kezdve a házorvostól a családig. 

Az egyik oldalon sírnak, a másikon támadnak. Pedig ha valakiktől, akkor a vegánoktól, akik erősen kisebbségben vannak a nagy átlaghoz képest, elvárható lenne a nyitottság. Csakhogy a szűklátókörűség nem táplálkozás, hanem az emberi természet kérdése. No és emberségé, amire előszeretettel hivatkoznak, amikor az állatokért harcolnak, de megfeledkeznek akkor, amikor a saját fajukról van szó. Elfordulnak a rászorulóktól, a hajléktalanoktól, a bántalmazottaktól, a háborús országokból menekültektől, tehát mindenkitől, akik "mások" mint ők. Sokan azt hiszik, az egész emberiség felett állnak, mert továbbléptek. Fitogtatják milyen egészségesen élnek, fotózzák az ételeket, amiket esznek, megosztanak olyan képeket mészárszékektől, amiktől fizikailag rosszul leszek, és azt gondolják, hogy mindent, de tényleg mindent jobban tudnak. 

Vitatkoznak olyan dolgokon, amikhez nem értenek, végső érvként és pajzsként használva vegánságukat, most pedig tömegesen hagyják el a fórumokat, vagy generálnak ott vitát, csak mert a közösség fele szivárványokat visel - hozzá tenném a pártatlanság érdekében, hogy néhány, melegek mellett szolidáris egyén egy szemmel sem különb azoknál, akik most a mellüket döngetik szexuális orientációjuk miatt. Szerencsére ők a csoport egy kisebb szegmensét képezik, mégis...

Eltévesztették az irányt, és a szeretet helyet már rég a gyűlöletet reklámozzák! Ők azok, akik miatt negatívan ítélnek meg minket, és azok is, akik miatt szégyenkezem. Folyton, és minden áldott nap.
Most sorolhatnám, milyen vagyok valójában, de mindenek felett és elsősorban csak egy ember vagyok, aki igyekszik úgy élni az életét, hogy erre büszke lehessen. Nem állítom, hogy mindig maradéktalanul sikerül, azt sem hazudnám, hogy én olyan jó vagyok, sosem bántok meg senkit. Emberként én is gyarló vagyok, tévedhetek és számtalanszor tévedek is, amit fel merek vállalni, mert mindenből tanulok. Csakhogy nem vagyunk mind így ezzel, ezért végső tanulsággént még azt üzenném: Lehettek kiváló vegánok, megmenthettek rengeteg állatot, de ez nem változtat azon a tényen, bizony nem vagytok jó emberek!

* E-mailben kérdezte valaki, milyen oldalakról van szó, és nem küldeném e-el a listát. Nem szeretném kiadni, aki ott van, tudja, aki pedig nem, nos, az biztos nem véletlen. Mindenesetre akkor jöttem rá, hogy pontatlan fogalmaztam, egy vegán oldalról és számos egyébről van szó, de engem leginkább ez előbbi akasztott ki. Elnézést a félreértés miatt! 
Különben kiléptem az adott csoportból. Tudom, hogy ettől nem fog semmi változni, de én jobban érzem magam tőle. Azzal is tisztában vagyok, hogy sok olvasómat ennek az oldalnak köszönhetem, amiért hálás vagyok, de már nem tölt el örömmel, hogy odajárjak. Maradhattam volna csendes tag, ahogy nagyon sokan,  ezt viszont az elveimmel nem tudtam volna összeegyeztetni. Így a legtisztességesebb. És nem, nem ez volt az összes bajom. Egyszer feltettem ott egy ostoba kérdést, csakhogy lássam, hogyan reagálnak a butaságra, miután hosszú órákon keresztül sorolták, hogy milyen idióta megjegyzéseket kapnak húsevőktől. Az történt, hogy két hozzászólót leszámítva, pont abban a stílusban hülyéztek le, ahogy őket szokták a húsevők. Szóval igen, kaptam tőlük jót, nem is keveset, mégsem éreztem már rég, hogy otthon lennék köztük. 
Rájöttem, hogy ahogy idősödtem, megtanultam elfogadni a körülettem lévők dolgait, ahogy mások is az enyémeket, de van valami, amit nem tudok lenyelni, és ez az álszentség.
Mindenkit óva intenék attól, hogy a kisebbség alapján ítéljen meg egy egész csoportot, csak ahogy lenni szokott, sajnos ők a leghangosabbak...