2015. január 25., vasárnap

Fahéjas és kakaós csiga, édesburgonyával

Az eredeti recept, ahogy a lenti videón is látszik, sütőtökkel készül, és ezért örültem neki annyira. A BIRS szatyromban rengeteg sütőtök volt, már nem tudtam megenni sehogy, így alternatív felhasználási  módokat kerestem. Csakhogy, fájdalom, a múlthéten megettem az utolsó adagot, viszont volt itthon Boribon édesburgonya - ez azért lényeges, mert gesztenye íze van - , szóval kreatívkodtam. De biztosan elkészítem majd az eredeti verziót is. 

Hozzávalók:
- 1/2 kg édesburgonya;
- 3 bögre + néhány ek tk búzaliszt;
- 1 bögre rizstej (vagy más növényi tej);
- 2-4 ek vaníliás agave porcukor(vagy más édesítő);
- 1csipet só;
- 1 cs (7g) instant élesztő.

A krémhez:
- 2-3 ek kókuszzsír;
- 1,1/2 ek vaníliás agave porcukor;
- fahéj;
- kakaó.

Az édesburgonyát forró sütőben és héjában megsütöm - az idő függ a mérettől, hogy alufóliba vannak-e tekerve, de most hozzávetőleg 45-50 perc volt, és közben nem árt megfordítani sem.
Egy nagy tálba öntöm a tejet, beleteszem a cukrot, sót és az élesztőt, és a puha édesburgonyát. Jól alaposan, csomómentesre keverem egy fakanállal, és elkezdem hozzáadni bögrénként a lisztet. Enyhén ragadós, de már egynemű tésztává kell összeálljon, amit még egy kevés lisztel 5-10 perc alatt puha tésztává gyúrok, és félrerakom dagadni, míg duplájáéra nem kell, vagy amikor eszembe jut (csak két óra után jöttem rá, hogy nagyon kel a tészta). 

Addig a kókuszsírt előlangyosítom, hogy puha legyen, belekeverem a cukrot és félreteszem. Amikor megkelt a tészta, téglalapra nyújtom, olyan 4-5 mm vastagra, megkenem a zsírral, és a tészta egyik felét megszórom kakaóporral, a másikat fahéjjal, aztán feltekerem.
Elkezdem 2-3 centi vastagon felkarikázni - késsel nem lett szép, szóval vágtam egy darab cérnát, a tészta alá csúsztattam, és mintha masnit kötnék, felvagdostam vele a tésztát, amolyan fojtózsinór stílusban -, majd félreteszem még egy húsz percre, hogy keljen. Aztán előmelegített sütőbe tolom (7-es fokozat a 10-ből), és 30-35 perc alatt készre sütöm - félidőben megforgatom a tepsit.

Még forrón megszórtam vaníliás agave cukorral. Erre szükség is van, mert a tészta nem lesz igazán édes. Mivel ez a fajta édesburgonya nem olyan cukros, mint a sütőtök, meg kellett volna dupláznom az édesítést, de így is be kell ismernem, sütésközben majd utána is valami fantasztikus illata van, az íze pedig igazán elképesztő.
Ahhoz képest, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült szuperül megkelt. Könnyű és laza. Egy pohár hideg szójatejjel elsőosztályú vacsora lett belőle. 
Szerintem próbáljátok ki, akár gesztenyemasszával, akár sütőtökkel, hiszen az a változat a legolcsóbb, viszont most csak 416,- forintot fizettem az édesburgonyáért, még beáldoztam egy kísérletre, ami egyébként kitűnően sikerült. Ha sütőtökkel készül, lehet, hogy több vagy kevesebb lisztet vesz fel, a mennyiségek nincsenek kőbe vésve. Legyetek kreatívak!

2015. január 14., szerda

Szezámos tészta, vegyes zöldségekkel - az én bentóm #10

Vettem finom soba tésztákat, hajdina és barna rizs variációkkal. Amiért ez jó, mert mindkettő lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, glutén mentes, és ráadásul még finom is. Bár készítettem itthon hajdina és barna rizs keverékből tésztát, még nem tökéletes a recept, de remélem hamarosan az lesz. Addig is, itt van nekem ez a japán csoda, és már csak valami köret kellett hozzá.

Hozzávalók:
- 1-1 adag barana rizs és hajdina tészta;
- 300 gr tofu;
- 1 hagyma;
- 1 gerezd fokhagyma;
- 1 kisebb cukkini;
- 1/4 fejes káposzta;
- 1/2 kápiapaprika;
- 1/2 cs kukorica;
- 1/2 cs borsó;
- szezámolaj;
- kb 1, 1/2 ek kókuszzsír;
- kb 1 ek szójaszósz;
- só, bors, szezámmag.

Sós vizet teszek oda forrni, és közben összevágom a zöldségeket, tofut. Két kisebb fazékra lesz szükségem, az egyikbe nagyjából fél, a másikba egy evőkanál kókuszzsírt hevítek. Amibe a több zsiradék került, oda mennek a tofukockák, amiket sózok, borsozok és minden oldalát egyformán megpirítom, a másikba pedig beleteszem a hagymát, 1-2 perc után a fokhagymát, aztán hozzáadom a káposztát cukkinit, és a legvégén a paprikát. 
Sózom borsozom. A tofut félreteszem, a zöldségeket kiveszem ha elkészültek egy tálba, és a helyére öntöm a kukorica-zöldborsó keveréket. Nem sok fűszer kell rá, de lehet sózni-borsozni, ha nem elég a zsiradékból hátramaradt.

A felforrt vízbe beledobom a tésztákat és nagyjából 4 perc alatt készre főzöm, majd szűrőbe öntöm és hideg vízzel többször átmosom. Ha ez a lépés kimarad, teljesen összetapadnak.
Egy fazékban kevés szezámolajat hevítek, rádobom a tésztát, hozzáadom a szójaszószt, megszórom szezámmaggal, és alaposan átforgatom. Nagyjából egy perc, és lehet is tálalni. 

A fenti mennyiség két nagy-nagy adaghoz elég, az egyiket megvacsoráztam, a másikat ebédre vittem.
Természetesen ezt az egészet lehet úgy is készíteni, hogy szezámolajon átpirítod a tofut, rádobod a zöldségeket, a legvégén a tésztát, és összesütöd. Az a legegyszerűbb és eszméletlenül finom, de én most szerettem volna mindet külön pakolni a dobozba, ezért választottam ezt a módszert. Azonban ti legyetek csak bátrak, kreatívak és keverjétek az ízeket, színeket, mert ránézni is jól esik, nem csak enni.

2015. január 12., hétfő

Spenótos, aszalt paradicsomos sült szejtán - az én bentóm #9

A bentó nem más, mint a japán ételdoboz, amibe többféle étel van, mindenből egy kicsi, gyakran gyümölcs is. Az én esetemben gyümölcs most csak az aszalt paradicsom, amit a szejtánhoz adtam. Innen látszik, hogy nem klasszikus bentókat készítek, csak valami hasonlót, és mivel nincs emeletes dobozom, a salátámat már külön edényeben viszem.

Hozzávalók:
- barnarizs megfőzve;
- 7-10 dkg szejtán;
- 6 szem édes aszalt paradicsom;
- 6 henger fagyasztott spenót;
- 1 gerezd fokhagyma;
- olívaolaj;só, bors.

A salátához;
- 1/4 fejes káposzta;
- 1/2 fehér retek;
- köménymag, só, balzsamecet, agave szirup.

A rizst megmosom, majd nagyjából háromszoros vízben puhára főzöm, és a tegnapi maradékból kiveszem a tojáslepényeket.
A szejtánt vékonyabb csíkokra szeletelem, felaprítom a fokhagymát, vékony szeletekre az aszalt paradicsomot, a spenótot kiveszem olvadni, és egy edényben kevés olívaolajat melegítek. Rádobom a fokhagymát, félpercig pirítom, mehet rá a szejtán, vékonyan megsózom, borsozom, és gyakori kevergetés mellett 4-5 percig pirítom.
Akkor mehet bele a spenót, fagyott állapotban sem több míg kiolvad, és átpárolódik, mint 4-5 perc, majd beleforgatom az apróra vágott paradicsomot. Ez nagyjából már csak egy perc, átforgatom az egészet, megkóstolom, igényel-e még fűszerezést, és kész is. 

A káposztát vékony szeszetekre, a retket keskeny csíkokra vágom, lesózom, és félreteszem állni. Amikor levet engedett kinyomkodom, megszórom köménymaggal,  és elkészítem az ecetes lét. Igazából ezt még sosem mértem le, de egy evőkanál ecetnek nagyjából a harmada, fele lehet az agave szirup, és aztán mehet bele a víz. 


A paradicsom kicsi koktélpari volt aszalva, az a fajta, ami édeskés önmagában is, ezért amikor összeaszalódott, kimondottan cukros ízűvé vált. Ha nincs kéznél ilyen fajta, másfajta aszalt gyümölccsel, szilvával, mazsolával vagy barackkal helyettesíthető. 


2015. január 11., vasárnap

Tojáslepénykék - vegán módra

Ez a recept alkalmas arra hogy felhasználjuk a salátából esetleg kimarad maradékokat, és újraértelmezzük a sült"tojás" fogalmát, ami a mi esetünkben most csicseriborsó. Guszta reggelire, vacsorára, akár ebédre is, és mivel azt teszünk bele, amit csak akarunk, az íze nagyon változatos és soha sem egyhangú.

Hozzávalók a "tojáshoz":
- 1 cs csicseriborsó liszt;
- 1/2 kk szódabikarbóna;
- 1 kk pirospaprika;
- 1/4 kk kurkuma;
- 4 ek inaktív sörélesztőpehely;
- petrezselyem zöld;
- 1/2 kk fekete só;
- só, bors, olívaolaj, víz.

A hozzávalók:
- 1/4 kápia paprika;
- 3-4 levél fejes káposzta;
- 5 dkg tönköly felvágott;
- vagy bármi, ami kimaradt (sárgarépa, spenót stb.).

A tojáshoz összekeverem a száraz hozzávalókat, és adok hozzá először egy deci vizet, majd hígítom, míg egy palacsintatésztaszerű masszát nem kapok. Ezután félreteszem egy tízpercre, és közben apróra vágom a zöldségeket és a tönkölyfelvágottat.
A muffin sütőm kosárkániak az aljába egy-egy kiskanál olívaolajat öntök, bedobok minden zöldségből és a levágott kockákból egy-egy teáskanálnyit, majd felöntöm a tojásmasszával.
Ebből az adagból nagyjából kilenc lepény lesz, amit forró sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütök. Salátával, rizzsel, vagy csak önmagában fogyasztható.

Mint mindig, a recept most is szabadon értelmezhető, ha nincs fekete só vagy sörélesztőpehely, hagyjátok ki. Minél többféle zöldséget kevertek bele, annál finomabb lesz. És ha nincs muffin sütőtök, akkor sincs semmi vész, a csicseriborsómasszát kicsit sűrűbbre kell hagyni, belekeverni az apró zöldségeket, és forró serpenyőben, mint a tócsnikat, lepényként megsütni. 

2015. január 9., péntek

Füge-banán smoothie

Muszáj volt vennem néhány túlérett fügét, miután 70 forintért taksálták darabját. Finom édes puha, haragos piros belsővel és milliárdnyi maggal. Nyilván nem elég egy smoothie-hoz, de némi átformálással zseniálisan édes, zamatos zöld turmix válik belőle. 
Egészen biztosan lesz még rá alkalom, mert mindenem ragadt utána, mégis megérte.

Hozzávalók:
- 4 érett füge;
- 1 banán,
- 1 marok fodroskel;
- 1 tk búzafűpor,
- víz.

Megmosom a zöldet és a fügéket, aztán a három részbe tört banánnal együtt turmixba teszem. Hozzá  adom a vizet igény szerint, bekapcsolom a gombot és kész is. 
Édes, zöld, apró kis magokkal van teli, de eszméletlen jó minden korty. 

2015. január 3., szombat

Fűszeres csavart kifli

Szilveszterre készítettem ezt a kiflit, ami, mivel kizárólag teljes kiőrlésű lisztből készült, nem lett légies, sem habos, de finom és laktató. Ezért bekerül a rendszeres repertoárba.
Annyit fogok rajta változtatni, hogy legközelebb valamilyen növénnyi tejjel készítem, mert attól viszont biztosan könnyebb, lágyabb lesz.

Hozzávalók:
- 1/2 kg tk búzaliszt;
- 5 ek inaktív sörélesztőpehely;
- 1 cs szárított élesztő;
- 1 tk só;
- 1 tk édes pirospaprika;
- 1 dl olívaolaj;
- kb. 2 dl víz;
- 1 kk agave szirup;
- szezámmag.

A krémhez:
- 3 ek kókuszzsír;
- 1 ek inaktív sörélesztőpehely;
- 1 kk só;
- 1, 1/2 kk mustár
- bors.

Egy deci langyos vízzel elkeverem az agave szirupot, és beleteszem az instant élesztőt, aztán félreteszem felfutni. A lisztet, sörélesztőpelyhet, sót, pirospaprikát egy tálban összekeverem, elmorzsolom az olajjal, majd krátert képezek az közepén, és hozzáadom az élesztős langyos vizet. 
A gyúrás közben folyamatosan adagolok hozzá még vizet - nagyjából egy deci elehetett -, és ezután félreteszem míg duplájára nem kel.

Közben a lágy kókuszzsírt elkeverem a sörélesztőoehellyel, sóval mustárral, és egy tisztességes adag borssal. Nem tudom, mennyi volt, frissen őrlöm, de ezt inkább rátok bízom, mert ha sok a bors, akkor csíp.

Amikor a tészta megkelt, nagyjából kör alakúra nyújtom, bőségesen elkenem rajta a a krémet, négybe, majd
minden negyedet még félbe metélek egy pizzavágóak, és a szélesebbik felétől kezdve szépen feltekerem, és a tetejét megszórom szezámmaggal.
Forró sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm. 

Egy jó tanács a végér: kisebb kiflikért vegyétek a tésztát kettőbe-háromba, ugyanúgy nyújtsátok ki, szeleteljétek és tekerjétek fel. Ha ezt a nagyobb átmérőjű tésztát szabdaljuk kisebb háromszögekre, eléggé eldeformálódott, inkább csigát, mint kiflit kapunk.