2014. november 21., péntek

Sajt, méghozzá szója és olajos mag nélkül

Elhiszem, hogy ez elsőre egy kicsit bizarrul hangzik, meg nem is igazi sajt, de szerintem érdemes neki egy esélyt adni. Már csak azért is, mert komolyan finom. Leírom az eredeti receptet, vagyis majdnem az eredetit, mert változtattam rajta egy pöttyet, de természetesen belinkelem a forrást is. A végén megosztom veletek a tapasztalataimat, mert másodjára bizony változtatnék rajta egy-két dolgot. Mindenesetre ezzel az alappal, már azt kezdek, amit csak akarok. És persze ti is.

Hozzávalók az alaphoz:
- 1 bögre zabpehely;
- 1+1 cs víz;
- 1 cs párolt édesburgonya vagy tök;
- 1 grillezett kápia paprika;
- 1/2 cs inaktív sörélesztőpehely;
- 1 ek füstölt paprika;
- 2,1/2 tk só;
- 1/2 tk bors;
- 1 újhagyma zöld szára (5-7cm);
- 1 nagy gerezd fokhagyma;
- 3 ek citrom leve;
- 2 tk balzsamecet.
cs = 250 ml

A sűrítéshez:
- 1,1/3 csésze víz;
- 2,1/2 ek agar-agar.

Először a paprikát készítettem el, mert az eredeti recept szerint ez egy savanyú lében eltett grillpaprika, ami nekem nem volt itthon. Tehát fogom egy paprikát, félbevágom, és olaj nélkül elkezdem pirítani egy tapadásmentes edényben. Amikor már mindkét oldala megpirult, mind két paprikának a hasába öntök 1-1 teáskanál balzsamecetet, és így sütöm tovább. Természetesen az ecet, a paprika fordításánál kifolyt, de nem baj, mert szépen rápirult a paprikára. Mindeközben elkészül az édesburgonya, vagy a tök is.
Ezután jött a könnyebbik része.  A turmixgépembe öntök egy bögre vizet, rá az édesburgonyát, kimagozott, balzsamecetben sült paprikát, sörélesztőt, füstölt paprikát, sót, borsot, hagymákat, citromlevet és lezárom egy újabb bögre vízzel.
Bekapcsolom a gépet, és teljesen kémesre pépesítek mindent. Érdemes megkóstolni, és utóízesíteni, ha szükséges.

Közben a vizet összekeverem az aga-ragarral, és amikor a sajtmassza már jó, felteszem főzni. Folyamatos keverés mellett, forrástól számított 5-7 percig főzöm, beleöntöm a turmixba, összekeverem, és formába öntöm. A levegőbuborékokat ki kell rázni, és amikor langyosra hűlt, mehet a hűtőbe. 

Miért érdemes elkészíteni? Mert nagyon finom, sajtos íze van. Nincs benne szója, semmilyen magféle vagy olaj. Ki lehet érezni belőle egyfajta gabonás ízt, de nem szignifikáns, viszont krémes, szeletelhető, reszelhető, olvad, és azt mondtam már, hogy finom?  

És akkor a vélemények így utólag: Mivel 4-6 napig áll el, és kicsit több mint 1 kiló lesz ebből az adagból, csak akkor készíts teljes adagot, ha meg is eszed. Az agar-agar felfőzéséhez csak 1 csésze vizet használnék, és a második bögrét amit a turmixba öntök - is rövidebbre venném 50 ml-rel. Nem tudom miért, talán nálunk másmilyen a zabpehely, de kicsit lágynak találtam az eredményt. És még valamit,  miután az agar-agar belemegy, érdemes megkóstolni, mert hígulhatnak kicsit az ízek.

Adjatok neki egy esélyt, megérdemli. 

2014. november 17., hétfő

Burmai tofu

Meg ne kérdezze valaki tőlem, miért hívják ezt az ételt burmai tofunak. Akkor sem tudnám megmondani, ha az életem múlna rajta. Talán mert Burmában készítették először, nem tudom. Egy biztos, semmi köze a tofuhoz, nincs benne szója, mert ez gyakorlatilag egy nagyon sűrű kása, épp mint a polenta, csak ugye nem kukoricából.

Hozzávalók: 
- 1 cs csicseriborsóliszt;
- 2 cs zöldségleves vagy víz, + 1 cs víz;
- 1 kk szódabikarbóna;
- só, bors.

A recept nagyon egyszerű, a lisztet összekeverem a sóval, borssal és szódabikarbónával, majd hozzáadok 1 csésze vizet. Csomómentesre keverem, majd a két csésze forrásban lévő zöldségleveshez/vízhez öntöm.
Ekkor kezdődik a java, a lángot takarékra állítom és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzöm. A végére már forró buborékok pattognak, és nehéz keverni is, legalább 10 perc. Aki főzött már hagyományos módon dödöllét, az pontosan tudja, miről beszélek.

Ezután csak annyi vele a munka, hogy egy korábban sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a forró cuccot, elegyengetjük, simára rázzuk a tetejét, megvárjuk, míg langyosra hűl és aztán a hűtőben nyugtatjuk még legalább egy órát.  Amikor teljesen kihűlt, lehet használni. Vághatjuk szeletre, kockára csíkra. Mindegy.

Az íze kissé a tojásra emlékeztet, ezért ebben a formában szerintem jó lehet tojássalátának is, és bár nem jó natúron sütni-nekem legalábbis nem sikerült-, de panírozni bátran lehet.
Szeletelés után egyből háromféle módon is elkészítettem.
1. borsópörkölttel;
2. borsos káposztával;
3. szárított paradicsomosan, olaj- és kapribogyóval.

Mindegyiket szerettem. Most egy csírasalátás variáción gondolkodom, és máris imádom a burmai tofuval beköszönő sokféle lehetőséget. 




Mangó - tyúkhúr smoothie

Szeretem a mangót, főleg, ha reális áron van. Persze tudom, hogy amit itthon kapok nem feltétlen a legjobb ízű, de mit tegyünk, ha nekünk ez jutott?! Megvárjuk, míg utóérik annyira, hogy leves és édes legyen, aztán megesszük. Feladat teljesítve!

Hozzávalók:
- 1 érett mangó;
- 1,1/2 marok tyúkhúr;
- 1 füge (elhagyható);
- fél banán;
- víz.

Megint rém bonyolult az elkészítés, a megtisztított mangó ugrik a turmix aljába, őt követi  a banán, rádobom a tyúkhúrt, a fügét, adok hozzá egy kevés vizet, és bekapcsolom a gépet. Ha túl sűrű, apránként hígítom a kívánt állag eléréséig.

Mostanában kezdek rámenni arra, hogy a smoothie-mba kerülő dolgok is szélesebb színskálából kerüljenek ki, ezért tettem bele egy maradék fügét, mert 99,- forintért sikerült néhány igen érett példányra szertetennem. Érdemes az ismerős zöldségeseket felkeresni, és olcsón elvinni azokat a termékeket, amik esetleg már nem kellenek senkinek, számunkra azonban igazi kincset jelentenek.

Tyúkhúrt találni mostanság nem könnyű, én a BIRS szatyromban kapom, mivel fóliában még van, és a bio gazdálkodásban használják, mint talajtakarót. Általános szabály, hogy ha más nem is, a zöldfélék lehetőség szerint legyenek vegyszermentesek. 
Jó tudni, hogy amit a háztájiban tűzzel-vassal irtanak, védett növénynek minősül, és az eszmei értéke 10.000,- forint.  És hogy mire jó?

"Számos gyógyhatását is ismerjük: epe-és veseműködést segít a teája, kőoldó hatása is van. Egyike azon ritka gyógynövényeknek, melyek a vérben lévő koleszterinszintet csökkentik.
Antiszeptikus tulajdonsága miatt használjuk még légúti betegségekre, köhögésre, tüdőbajra, valamint emésztési zavarokra. Reumát is jól lehet kezelni vele vízhajtó hatása miatt. Kiváló zsíroldó tulajdonsága teszi alkalmassá az epeműködés javítására, a vérzsír bontására, emiatt fogyasztó hatása is van. Csökkenti a tejelválasztást.
Szaponinokat, ásványi sókat (pl. kovasav, kálcium, kálium), illóolajat tartalmaz. C- és E-vitamin tartalma miatt értékes emberi táplálék is."

Forrás: http://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/tyukhur

2014. november 16., vasárnap

Aszalt paradicsomos és fekete olajbogyós kesuszósz - öntettől a krémig #19 és - gyors ételek #11

Időről időre jövök valami szósz félével. Ennek egy oka van, mivel rendszerint későn érek haza, az esetek többségében reggel főzök. Márpedig ilyenkor ideális valami olyasmit készíteni, ami lehetőleg 15-20 perc alatt elkészül. Bulgur, zabkása vagy bármilyen tésztaféle ideális választás lehet, ahogy a képen is látszik, és már csak valami mártás szükséges hozzá.

Hozzávalók:
- 10 dkg kesudió;
- 4-6 db olajban eltett szárított paradicsom;
- 1/2 cs fekete olajbogyó (nálam most 20 szem);
- 1 gerezd fokhagyma;
- 2 ek inaktív sörélesztőpehely;
- 1 kk agave szirup;
- 1/4-1/2 citrom leve;
- bazsalikom, só, bors, víz.

A kesut beáztatom legalább 4 órára, leszűröm, átmosom, és annyi vízzel, amennyi pont ellepi krémesre turmixolom - ha szükséges, lehet még vizet adni hozzá, de mindig keveset egyszerre. Ezután egyszerűen csak beleöntöm a többi hozzávalót, és összeturmixolom.

Amennyiben még mindig nagyon sűrű, lehet vízzel hígítani, de ebből a menyiségből kb. fél liter szósz jön ki. A mixelés nagyjából 4-5 percet vesz igénybe. Egyből fogyasztható, de akkor jó igazán, ha egy éjszakára hűtőbe teszitek, és ott kellemesen összeérnek az ízek. Reggel megfőzöm a tésztát, és csak összekeverem. Persze nem túl bizalomgerjesztő  a színe miatt, de egyértelműen finom.

2014. november 10., hétfő

Morzsás karfiol kelkáposztával

Régen szerettem a vajas, morzsás karfiolt, gondoltam, miért ne készíthetném el vaj nélkül is? És ha már elkészítem, miért ne gondolhatnám kicsit újra? Azt nem állítanám, hogy szép, de legalább finom. Nagyjából 3-5 percig tartott összedobni, utána már csak arra kellett várnom, hogy megsüljön. 

Hozzávalók: 
- 1 kisebb karfiol;
- 1/4 kelkáposzta;
- 1 - 1,1/2 ek kókuszzsír;
- 3 ek teljes kiőrlésű zsemlemorzsa;
- só, bors, köménymag, víz.

A karfiolt felszeleteltem, a kelkáposztát csíkokra vágtam, egy jénaiba tettem a karfiol, lesóztam, borsoztam, rátettem a kelkáposztát, sóztam, borsoztam, a tetejére több kupacba tettem a kókuszzsírt, megszórtam köménymaggal és nagyjából egy-másfél deci vizet öntöttem rá, aztán alufóliával letakartam, és úgy 25-30 percig sütöttem.

Azért nem kevertem össze, mert a kelkáposztának nem kell annyi idő, hogy megfőljön, a karfiol lábai pedig vízbe lógtak, és szépen puhultak.
Fél óra után levettem a takarást, óvatosan átkevertem az egészet. Addigra elpárolgott a víz is, tehát megszórtam a zsemlemorzsával, megint összekevertem, és újra a sütőbe toltam még egy negyedórára. Aztán óvatosan átfogadtam és még kicsit pirítottam. 


A karfiol nem lett teljesen puha, kicsit még roppan,  nálam ez volt a cél, de ha valaki puhábban szereti, süsse 40-45 percig az elején. Természetesen vegán magtejföllel tálaltam.

2014. november 9., vasárnap

Csicseriborsó ropogtatós

Többször szóba került, hogy ha az édes nasik nem is, de a sósak hiányoznak. Szeretek ropogtatni, rágni, csócsálni valamit filmnézés közben, még akkor is, ha ez egy rossz szokás. Ezért örültem meg a csicseriborsó ropogtatós recepteknek, amik rengeteg blogon jöttek velem szemben, édes és sós változatban egyaránt. Csak idő kérdése volt, hogy elkészítsem a saját változatomat, ami annyira bejött, hogy szinte minden héten készítek egy adagot.

Hozzávalók:
- 1 csésze csicseriborsó;
- 1 kk szódabikarbóna;
- 1 kk őrölt csili paprika, 
- 1 ek olívaolaj
- só (kb 1 tk).

Ennél egyszerűbb nem is lehetne a recept. A csicseriborsót beáztatom egy éjszakára, leszűröm, átmosom és felteszem főni. Mivel kérdés volt, leírom részletesen, hogyan főzöm az összes hüvelyest: az első forrás után elkezd habosodni, leöntöm a főzőlevet és tisztával cserélem, majd újra felforralom és amikor kiül a hab a tetejére, azt is leöntöm, átmosom. Újra tiszta vizet öntök rá, beleteszem a szódabikarbónát, megsózom és puhára főzöm - a babhoz még babérlevelet is adok.

Amikor elkészült alaposan lecsöpögtetem, és tiszta konyharuhára öntöm, hogy teljesen leszáradjon. Begyújtom a sütőt, egy tepsit kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a csicseriborsót, ráöntöm az olívaolajat, derekasan megsózom, megszórom erős őrölt csilivel és  forró sütőbe tolom. Maximumon pirítom 15-35 percig, közben néhányszor átrázom, hogy egyenletesen piruljon.

És hogy miért ez a nagy intervallum? 15-20 perc után szépen megpirult minden szem, de a közepe még puha, szaftos. Néha jól esik így, de én igazából úgy szeretem, amikor már jól megpirul, teljesen kiszáradt, és úgy ropog a fogam alatt, mint a Pronutti.
A recept meglehetősen csípős és sós snacket eredményez, a fűszerezésen nyugodtan változtassatok ízlés szerint, és sülés közben ellenőrizzétek az állagát is, hogy számotokra is tökéletes legyen.

2014. november 3., hétfő

Ananász - datolyaszilva zöld smoothie

Rég volt smoothie recept. Ennek oka, hogy én is gyakrabban hagytam ki reggelente. Amikor sok munka volt és korábban keltem, kényelmesebb volt gyümölcsöt vinni magammal, most pedig, hogy bejött ez a kellemes idő, jobban vágyom valami tartalmasabbra, sőt, kimondottan nehézre. 
Megesett, hogy sütiztem vagy egyenesen csokiztam reggelire. Igazából nem éreztem jól magam, a gyomromnak sem tetszett, de nem aggódtam, mert tavaly tél elején ugyanígy éreztem. Aztán helyre állt a béke. Mint most is. 

Hozzávalók: 
- 1/2 ananász;
- 1 datolyaszilva(Sharon gyümölcs);
- 3 kocka fagyasztott spenót levél;
- 1 csapott ek szárított búzafű;
- 2 ek dióbél;
- víz.

A megpucolt ananászt kockákra vágom, turmixba teszem, rádobom diót, a datolyaszilvát, aminek előtte kivettem a csumáját - nem pucolom meg, a gépem szétveri, de ha gyengébb, érdemes lehúzni, mert erős héja van -, mehet bele a spenót és a búzafűpor. Felöntöm egy kevés vízzel, amikor minden kellően pépes, tovább hígítom az igényelt arányra. Ennyi.

Az ananász savasságát tökéletesen ellensúlyozza a Sharon gyümölcs, és csupán egy érett példány szükséges belőle. Mivel kiderült, hogy utóérő, bátran vehetünk belőle zöld darabot, és csak ha teljesen beért és puha, használjuk fel. Önmagában nekem nagyon édes, így enni nem kimondottan szeretem, de ebben a formában egyenesen zseniális.

A fagyasztott spenótra is van magyarázat. Nincs itthon friss, viszont régóta nem maradhat ki a reggelimből, és azért búzafű italpor, mert nagyon alacsony hőfokon szárítják, porítják. Élőnek számít, és nem kell hozzá búzafüvet nevelnem, sem prést vennem. Ha nincs kéznél friss, ez egy tökéletes pótmegoldás.

Mivel itt a szezonja, mostanában előfordulhat, hogy többet találkoztok nálam datolyaszilva recepttel, de mint mindig, most is nagyon egyszerű lesz. És a színe ellenére isteni finom. 
Lehet, hogy zöld és csúnya, de kellemesen savanykás, édes, krémes, sűrű és laktató. 

2014. november 2., vasárnap

Tepsiben sült bundázott cukkini

A rántott cukkini tipikusan nyári étel, de én mindig szívesen eszem. Zsenge tökfélélet most is lehet kapni, és ez étel bő olaj nélkül, nem hagyományos módon elkészítve is tökéletes csemege lehet. Nem macerás, legalábbis nekem, finoman fűszeres és avonézzel tökéletes párosítás. 

Hozzávalók:
- 2-4 cukkini;
- 1 cs csicseriborsóliszt (vagy hüvelyes-, esetleg szójaliszt);
- 1+1 ek olívaolaj;  
- 1 púpos ek inaktív sörélesztőpehely,
- 1-2 ek étkezési keményítő;
- 1/2 tk szódabikarbóna;
- 1 kk kurkuma,
- só, bors, csili por ízlés szerint;
- víz és sütőpapír.

A cukkiniket megpucolom és átlósan felszeletelem, majd mindkét oldalát lesózom és félreteszem. A csicseriborsólisztet összekeverem a szódabikarbónával, sörélesztőpehellyel és a fűszerekkel. Ezután fogok egy habverőt, adok a keverékhez egy evőkanál olajat, összekeverem, majd lassan öntök hozzá vizet. Nem tudom pontosan megmondani mennyit, de a palacsintánál sűrűbb masszát kell kapjak, ami teljesen bevon egy kanalat. Ha ez megvan, félretesszük az egészet legalább 10-15 percre.

Közben begyújtom a sütőt, vágok pár darab sütőpapírt, és előveszek egy nagy tepsit, amit kibélelek egy papírral. Erre csurgatok 2-3 csepp olajat, amit egy ecsettel szétkenek. Aztán a cukkiniket alaposan lecsöpögtetem, és egyesével belemártom a csicseriborsós masszába, és úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, leteszem a tepsibe, amit betolok a forró sütőbe, és közepes lángon nagyjából 15-30 perc alatt készre sütöm.
Az idő függ a cukkinik méretétől, vastagságától, de nagyjából félúton érdemes megfordítani a karikákat, amik nem tapadnak a papírra, könnyen eltávolíthatóak. A papírt sajna mindig cserélni kell, de szerintem megéri.
Bele lehet forgatni még zsemlemorzsába is, mindegy, sikeres lesz így is, úgy is. Párolt rizzsel/kölessel és avomézzel tálalom, de ebéd után tessék eldugni a maradékot, különben nem marad belőle későbbre. Tapasztalatom szerint ugyanis, aki csak arra jár, csen belőle egy darabot.