2014. augusztus 31., vasárnap

Vegán frittata

Régen kedveltem a frittatát, az olasz omlettet, de mióta nem eszem tojást, kicsit problematikusnak tűnt az elkészítése. Leggyakrabban csicseriborsó  tamagoyakit készítek, vagy hüvelyeslisztből rántottát, de természetesen a tofuból készült rántotta, amit Gréta készít, is kitűnő darab, csakhogy én most nem egészen erre vágytam. 

Hozzávalók:
- 15 dkg füstölt tofu;
- 1 hagyma;
- 1 burgonya;
- 1 kis cukkini;
- 1 marok zöldborsó;
- 1 tv paprika;
- 3 paradicsom;
- 1 ek keményítő;
- 1 ek inaktív sörélesztőpehely;
- 1 ek kókuszsír;
- só, bors, kurkuma, víz;
(- 1 csipet indiai fekete só, ha van, de elhagyható. Mostanában nem kapok sehol) .

Az elkészítés egyszerű, felszeletelem/darabolom - ki hogy szereti - a zöldségeket, a tofut durván összetöröm, és az élesztőpehellyel, sóval, borssal, füstölt sóval, kurkumával, keményítővel és egy kevés vízzel a botmixerem segítségével összedolgozom - állagra a tojásnál kicsit sűrűbb, viszont nem feltétel, hogy krémes is legyen.
Begyújtom a sütőt, hadd melegedjen, közben kókuszzsíron megfuttatom a hagymát, ráteszem a krumplit, két-három perc után a cukkinit, újabb néhány perc után a zöldborsót - minden zöldség adag után finoman megsózom - a paradicsomot csak rádobálom, majd ráöntöm a tofus keveréket. 
Egy - két percet követően pedig úgy ahogy van, beteszem a sütőben, és nagyjából 30 perc alatt készre sütöm. Az idő függ a víz mennyiségétől is, hiszen a felesleget el kell sütni, de a végén az alja ropogós, a tetején átütnek a zöldségek, és a közebe kellemesen lágy lesz.
Szép adag salátával két jó evő ember adagja. Legyetek kreatívak, és variáljátok a zöldségeket tetszés szerint.


2014. augusztus 27., szerda

Paradicsomos sült tofu - reflektorban a paradicsom - gyors ételek #9

Ki kell használni, hogy még van paradicsom. Én legalábbis kihasználom, majdnem mindenhez eszem, sőt, van amikor más nem is kerül a tányéromra.
Egy nagyon egyszerű és gyors egytálételt hoztam, csak így, magába szoktam enni, de természetesen bárki készíthet hozzá rizst, kuszkuszt, zabkását vagy akár sült krumplit.

Hozzávalók:
- 30 dkg füstölt tofu;
- 2-3 paradicsom;
- 3-4 levél bazsalikom;
- 1 fej főzőhagyma;
- 1 ek kókuszzsir;
- só, bors.

A tofut 1 cm-es kockákra vágom (szeletekre metélem a téglalapot, egyben megfordítom és megint szeletelem, ekkor lesznek csíkok, amiket újból fordítok és megint szeletelek - kb. fél perc, igen gyors folyamat), a hagymát szeletekre vágom és egy kanál kókuszzsíron megpirítom, aztán rádobom a tofukockákat, sózom, borsozom és átpirítom minden oldalát.
Közben a paradicsomot cikkekre vágom, kiveszem a közepét és lehúzom a héjjá - ha a paradicsom érett, simán le lehet húzni, nem szükséges előfőzni, de aki bírja a héját, az simán használhatja így is -, rádobom kockákra vágva a tofura, átpirítom az egészet, megkóstolom, hogy igényel-e még fűszerezést, majd megszórom a szeletekre vágott bazsalikom levelekkel és elzárom a gázt. 
Ennyi, nagyjából 10-15 perc.


2014. augusztus 20., szerda

Lasagne vegán módra - Reflektorban a paradicsom

Nem tudom ki és hogy van vele, de hajlamos vagyok igazat adni Garfieldnek, mert magam is szeretem a lasagnet, és nem látom okát annak, hogy vegánként miért is kéne lemondanom róla. Egy kicsit más íze van, mint megszoktam, de ez a más valójában sokkal jobb. Intenzívebb, zamatosabb, egyszóval finomabb.
Persze elkészíthetném növényi tejjel és sajttal, időnként előfordul, ha arra vágyok, hogy klasszikus, nyúlós szeleteket kapjak, de ezúttal más verziót hoztam.
Aki vegán, pontosan tudja, már nem úgy főzünk, ahogyan régen, az egyedi alkotórészek helyett az összkép a fontos.

Hozzávalók:
- 9 tojásmentes lasagne lap;
- 25 dkg szejtán;
- 1 közepes főzőtök;
- 1 kis fej főzőhagyma;
- 2-3 gerezd fokhagyma;
- 2 nagyobb sárgarépa;
- 8-10 érett paradicsom;
- 1 +1 ek szezámmagolaj (vagy más karakteresebb olaj);
- 1ek szójaszósz;
- 1 ek balzsamecet;
- 1 tk agave szirup;
- bazsalikom, só, bors, chili pehely(opcionális).

A "besamel" mártáshoz:
- 1 csésze napraforgó mag;
- 1/4 -1 citrom (ízlés szerint);
- 1 gerezd fokhagyma;
- 2-3 ek inaktív sörélesztőpehely;
- só, bors; víz. 

A tököt kimagozom - ha zsenge nem szoktam megpucolni - , és a szejtánnal, többi zöldséggel együtt felkockázom, majd a bazsalikom levelekkel - lehet szárított is - együtt robotgépbe teszem és apróra metélek mindent. Hozzáadom a szezámmagolajat, balzsamecetet, szójaszószt, agave szirupot, sózom, borsozom, kis chili pelyhet is teszek bele, jól összekeverem és kevés vízzel kb. 10-15 percig előpárolom.

Közben egy lábosba vizet forralok kevés sóval, ebben fogom előfőzni a lapokat. Tudom, hogy macerás, és sokan ki is hagyják, teljesen jó lesz a végeredmény nélküle is, de a tészta rengeteg folyadékot szív fel, - márpedig jobban szeretem, ha a lasagne szaftos -, és ha előfőzöm a tésztát, kevesebbet szív fel a szószokból. 
A felforrt vízbe egyszerre két lapot dobok - mert ekkora a lábas -, és azokat 2-3 perc alatt előfőzöm.  

Amíg a tészta rotyog, van időm elkészíteni a basamel mártást. A magot annyi vízzel, amennyi ellepi összeturmixolom, folyamatosan hígítom, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl vizes, és amikor már elég egynemű az állaga, hozzá adom az ízesítőket, majd felöntöm úgy, hogy legalább 5-6 dl legyen - pizzára is remek öntet sajt helyett. Megkóstolom, igényel-e után ízesítést, és félreteszem. 

Egy jénai aljába  öntöm az olajat - bár ide paradicsomszószt szoktak tenni, most nem készítettem külön (semeddig sem tart, 3-4 paradicsom, só, bazsalikom, kis hagyma összeturmixolva) -, és a besamel mártásból is, addigra pont elkészülnek a tészták, így három lapot fektetek a mártásra, erre kanalaztam a paradicsomos töltelék felét, majd újabb három tésztalap, és megint a besamel, ezután a maradék paradicsomos keverék, majd megint három tésztalap, és a tetejére öntöm a  maradék mártást.
Az egészet sütőbe teszem, és nagyjából 30-40 perc alatt elfő a felesleges víz, megfő a tészta, és megsül a lasgne. Még megszoktam szórni egy kevés sörélesztővel, és néhány perc alatt rápirítom.

Én nem rakok benne oregánot, de bátran ízesítsétek úgy, ahogy nektek megfelel.A lapok száma ugye opcionális, nekem ekkora a tepsim.
Viszont fontos, hogy türelmesek legyünk, úgy 30-40 percig, hogy a tészta felhörpölje a felesleges és maradék szószt, és szépen kockákra vágva a tányéron se essen szét. Így az igazi az ízre és szemre is. 



2014. augusztus 17., vasárnap

Cukkini spagetti, nyers pestóval - Öntettől a krémig #17

Természetesen ez a pesto tökéletes tésztával is, és kicsit csaltam, mert a fenyőmag ízét nem szeretem annyira, így mandula az alap, de nagyon kellemes ízű kis öntet lett, igen kellemesen bevacsoráztam belőle. Nagyjából egy tállal, és nem egy tányérral, de mentségemre szolgáljon, eszméletlen finom, és nyers. No meg mióta beszereztem egy spirálvágót - az új kicsikémet -, hajlamos vagyok a salátáimat cukkini vagy uborka spagettivel kiváltani. Mondjuk azelőtt egy sima julienne hámozót használtam, mégis annyira vágytam egy ilyen cuccra. Persze lehet élni nélküle, csak nem akartam. 

Hozzávalók:
- 3 kisebb cukkini;
- 5 dkg mandula;
- pár szem fenyőmag;
- 1/2 avokádó (kiváltható 2 ek olívaolajjal);
- 1/4 -1 citrom (ízlés szerint);
- 1-2 gerezd fokhagyma;
- 1 nagy marok bazsalikom;
- 2-3 tk inaktív sörélesztőpehely (opcionális);
- só, víz.

Az előre beáztatott magokat a mennyiségüknél kicsit kevesebb vízzel pépesre turmixolom - és közben mindig kevés vízzel hígítom. Hozzáadom az avokádót, citromlevet, fokhagymát, bazsalikomot, egy csipet sót, és az élesztőpelyhet, aztán bekapcsolom a gépet, ennyi. Meg lehet szórni élesztőpehellyel parmezán helyett, de elhagyható.

Ha nagyon sűrű lenne, kevés vízzel hígítható - akik kanálmegállós állaggal szeretik, elhagyhatják. És miért vízzel? Mert az eredeti recepttel ellentétben nem tartalmaz 1-2 dl olajat, pont ezért nem is tartható el olyan sokáig, de 2-4 napot azért vígan eláll a hűtőben. Azt ugyan nem tudom, hogy az inaktív sörélesztőpehely nyersnek tekinthető-e, de az biztos, alacsony hőmérsékleten készítik, hogy megőrizzek a magas vitamintartalmát. Mivel ez nem főtt tészta, nem szívja fel az öntetet, ami meglepően finom, krémes, pestós.
És ha már pesto, a hagyományos eljáráshoz valójában nem szükséges beáztatni a magokat, így viszont sokkal krémesebb.
Akár sült szejtán, tofu mellé saláta köretnek is kitűnő, de én a cukkinitésztát magában szeretem a leginkább.


2014. augusztus 16., szombat

Paradicsomos "sajtkrém" - Reflektorban a paradicsom - Öntettől a krémig #16

Szezon van, érik a paradicsom. Édes, húsos, lédús, kinek milyen fajta jut, én pedig tobzódom a lehetőségekben, mert egyszerűen imádom.  Minden formában. Nyersen és főve, passzírozva, és egyben, teljesen mindegy. Kicsit úgy vagyok vele, mint Gombóc Artur a csokoládéval, szóval sokat eszem.
Élettanilag sem semmi gyümölcsről beszélünk. Igen, a paradicsom bogyótermése botanikailag gyümölcs, hasonlóan a paprikáéhoz, vagy a tökfélékéhez, mégis zöldségként használjuk, kezeljük, úgy is termesztjük, de ez nem számít, csak együnk belőle sokat. 
Ez a recept most nyers, de hamarosan hozok főve is néhány ötletet, mert  a benne lévő likopin főzés során könnyebben kiszabadul a sejtek közül, és hő hatására sem bomlik el. A likopinnak pedig nagyon fontos rák és degeneratív idegrendszeri megbetegedéseket megelőző hatása van. Többek között. 

Hozzávalók:
- 1/2 csésze áztatott mandula (vagy napraforgó mag, kesudió vagy más olajos mag);
- 1/4-1 citrom kifacsart leve(ízlés szerint);
- 1 tk inaktív sörélesztőpehely;
- 1/2 gerezd fokhagyma;
- 2-3 kisebb paradicsom;
- 1tk útifű maghéj;
- bazsalikom levél ízlés szerint;
- néhány csepp balzsamecet;
- só, bors, víz.

Az előre beáztatott magot, majdnem ugyanannyi vízzel összeturmixolom, ahogy sűrűsödik a pép, úgy adok hozzá mindig 1-2 evőkanál vizet - de egyszerre nem sokat, különben nagyon darabos marad, márpedig mi krémes állagot szeretnék. Amikor már elég krémes, hozzáadom az élesztőpelyhet, citromlevet, fokhagymát, sót borsot. Ha túl sűrű lenne, hígítani kell, és ezen a ponton érdemes megkóstolni is. Sajtos, savanykás krémet kell kapnunk.
Ebbe darabolom bele a paradicsomot. Nem pucolom meg előtte, mert a turmix szétveri a héját, de az zöld szárközepét kiszedem, és adok hozzá néhány bazsalikomlevelet, majd szétturmixolom.

Ha kész, edénybe öntöm, belecsurgatok néhány csepp balzsamecetet, nagyon jól kiemeli a paradicsom ízét, és egy teáskanál útifű maghéjjal elkeverem. Nagyon finom mártogatós, szendvicsre, tésztára, sőt, cukkinitésztára is kitűnő.
Ha nem elég érett a paradicsom, 1 kiskanál agave szirup szükséges lehet, de így ez egy kellemes mediterrán kence, amit feldobhatunk még olíva - vagy kapribogyóval.  

2014. augusztus 10., vasárnap

Hamburger, kesunéz és egy kis helyzetjelentés - Öntettől a krémig #15


Talán úgy tűnik, hogy nem foglalkoztam mostanában a bloggal, és bizonyos mértékben ez igaz is. Meglehetősen fáradt voltam - a munkámat érintő változások miatt, ami elsősorban szellemi fáradságot eredményezett, csakhogy épp ez az, ami nem tesz jót a kreativitásomnak -, és hajlamos voltam egy negyed dinnyét enni vacsorára, reggel pedig összedobni valamit a gyors kajáim közül. Most, hogy újra meleg lett, nincs kedvem főzni sem, a gazpacho vagy bármelyik smoothie ötletem megteszi. 
Mivel nem vagyok nyersvegán, és egyenlőre igénylem a főtt ételeket, a főzés nélkül elkészíthető szénhidrátokat preferálom - például a kuszkuszt és rizstésztát, sajnos ezek gyorsan felszívódó szénhidrátok, de minden nem lehet tökéletes. Reggel gyakran pirítok valami zöldséget, brokkolit például fokhagymás olajon, hozzá szejtán vagy tofu kockákat, valamint bevallom, mostanában gyakrabban ettem szendvicset is. A kenyeret megkentem napraforgó, mandula- vagy mogyoróvajjal, és valamilyen vegán felvágottat, kolbászt karikáztam rá.

Tehát újabban ilyesmikből áll össze az ételdobozom, de ehhez hasonló receptekkel már találkoztatok a blogon, méghozzá nem is egyszer. Most mégis hoztam valamit, méghozzá hamburgert sült krumplival, kesunézzel és uborkasalátával. Ezt neked szénhidrát!

Hozzávalók a hamburgerhez:
- 1/2 kg főtt bab;
- 300 gr szejtánpor;
- 2 ek olívaolaj;
- 2 dl víz;
- fokhagyma;
- főzőhagyma;
- só, bors, pirospaprika, chili pehely, majoranna és olaj a sütéshez.

A kesunézhez:
- 100 gr kesudió;
- 1 ek lenmagolaj;
- agave szirup;
- kb. 3-5 ek citrom leve;
- 1/2 gerezd fokhagyma;
- kb. 1 ek mustár;
- 1 ek útifű maghéj;
- só, bors, víz.

Valamint:
- krumpli;
- 2-3 ek olívaolaj,
- sütőpapír;
- nagy tepsi;
- uborka;
- fokhagyma;
- só;
- balzsamecet;
- agave szirup és víz.



A babot a vízzel együtt összeturmixolom, hozzáadom a fűszereket - higgyetek nekem, a dupláját annak, amit elsőre gondolnátok -, az olajon megpirított hagymákat és beleöntöm a szejtánport, aztán kézzel jó alaposan összegyúrom egy nagy cipóvá, amit 20 perc pihentetek. Itt kétféleképpen dönthetünk: tenyérnyi gombócokat szakíthatunk ki a masszából, amit szétnyomkodunk és zöldséglében megfőzünk, vagy két egyforma gombócra tépjük, és alufóliába téve rúddá formálva, szorosan feltekerve vízgőz fölött 30 percig pároljuk. Majd kicsomagolva az egész rudat egybe tesszük a főzőlébe. Én ezt választottam, de érdemes figyelni, mert ez a recept elég lágy lesz, nem jó szétfőzni, ezért olyan 15-20 perc után szűrőbe teszem, és hagyom lecsöpögni, valamint teljesen kihűlni. Másnap reggelig a hűtőbe tárolom a rudakat, majd egy centis darabokra vágom.

Mivel elfogyott az avokádóm, kénytelen voltam más megoldás után nézni. Az éjszakára beáztatott kesudió nagyjából egy bögrényi lesz, és 3/4 bögre vízzel összeturmixolom. Itt adom hozzá az ízesítőket, tovább mixelem és ha elég krémes már az állaga felöntöm annyi vízzel, hogy fél liter legyen - természetesen most is célszerű csak fele mennyiséget beletenni az adalékokból, és folyamatosan ízlelni, hogy miből mennyi szükséges bele. Amikor kész van, egy tálba öntöm és belekeverem az útifű maghéjat, majd 15-20 percre félreteszem.

A krumplit megpucolom, hasábokra vágom, vízben áztatom legalább 1 órát, majd lecsöpögtetve sütőpapírra teszem, meglocsolom az olajjal, a kezemmel átforgatom, hogy mindenhova jusson, és forró sütőben  megsütőm.
Az uborkát legyalulom, sózom, összekeverem fokhagymával és amikor levet enged, finoman kinyomkodom, majd a balzsamecet, agávészirup és víz keverékével öntöm nyakon. Én mindig megpucolom a gyalulás előtt, a gyomrom ugyanis nem kedveli túlzottan, de természetesen lehet héjastól is használni.

Amikor a krumpli majdnem kész kókuszolajat hevítek egy edénybe, és a megpirítom benne a hamburger pogácsám két oldalát. Majonézzel, ketchuppal tálalom.
Zsömlét most ezért nem sütöttem, de azzal is nagyon finom. Ha íztelen lesz esetleg a hamburgerhúsunk, velem elsőre ez történt, sütés előtt a két oldalát még bátran ízesíthetjük, és ha nem rúdba készül, hanem egyesével formálunk belőle pogácsákat, jobban hasonlít majd az eredeti húsra, amik meglepően lágyak, krémesek és fűszeresek. Megér egy próbád, bár időigényes, de ezért készítek belőle ekkora adagot, mert a maradék mindig megy a mélyhűtőbe, és nagyon jól esik csak úgy előkapni. 

Azért még egy darabig biztosan nem írok gyakran. A munkám változatlanul sok, a pihenő időm kevés, és szükséges pihenésre fordítanom, de kövessetek bátran. Az fb oldalon megosztok egyéb érdekességeket is, amit talán hasznosnak értékeltek, hiszen vegánnak lenni könnyebb, mint gondolnátok!