2014. június 29., vasárnap

Gazpacho

Bár még nincs olyan nagy forróság, mégsem gondolom, hogy fel kéne fűteni a csepp lakásomat holmi levesek főzésével. Így aztán tökéletesen elegendő eszköz egy turmix vagy egy botmixer, meg a friss hozzávalók, nagyjából 4-5 perc az életünkből, és kész is a finom spanyol leves. 

Hozzávalók:
- 1 kígyóuborka;
- 4 nagy, érett paradicsom;
- 1/4 fej főzőhagyma;
- 1 gerezd fokhagyma;
- 2-3 ek  kukorica, vagy más olaj;
- 1 kk balzsamecet;
- 2-3 szál petrezselyem;
- só, bors, víz.

A hagymákat megpucolom, az uborka 4/5-ét nagyobb kockára vágom, a maradékot apróbbra - ezzel fogom megszórni a levest -, a paradicsomot negyedelem és mindet turmixba teszem, hozzá adom a balzsamecetet, sót, borsot, olajat, és bekapcsolom. Tálaláskor megszórom a félretett uborkával. Ennyi az egész.

Én most nem adtam hozzá vizet, így nagyon sűrű, egyszemélyes leves lett, de igazából ehhez a mennyiséghez 6-7 dl hideg víz javallott. Ebben az esetben viszont még elképzelhető, hogy utána kell ízesíteni. Pirítóssal, pirított zsemlekockákkal is szokás tálalni, és egy kevés aprított chili is dob az ízén. Próbáljátok ki, szerintem zseniális.

2014. június 28., szombat

Tormás babkrém - Öntettől a krémig #11

Nem titok, hogy szeretem a különböző krémeket, ezért gyakran készítek. És hogy miből? Nagyjából mindenből. Nálam alapszabály, hogy amit meg tudok enni, az biztosan jó krémnek is, és tényleg.

Hozzávalók:
- kb. 2 cs főtt tarkabab* (fagyasztott);
- kb. 1 dl olívaolaj;
- 2 nagy ek ecetes torma*;
- 1 ek mogyoróvaj*,
- 2 szál újhagyma; 
- pár csepp citromlé;
- só, bors, pirospaprika, víz.

A babot egy tálba öntöm, hozzá adom a hagymát, tormát, mogyoróvajat, citromlevet, sót, borsot, paprikát és egy botturmix segítségével elkezdem pépesíteni. Lassan hozzá csurgatom az olajat is. Mivel ez még igen sűrű, vízzel hígítom, de vigyázzunk, hogy ne legyen folyós. Leginkább a krumplipüré állagához hasonlíthatnám. Megkóstolom, ha szükséges tovább ízesítem, de alapban kellemesen tormás, nem erős, enyhén talán csípős (tormától függ) babpürét kell kapjunk a végén, és nagyjából ennyi az egész.

Ebben a formában tökéletesen alkalmas hidegen, melegszendvics feltétnek, vagy akár laffába tekerve mindenféle zöldséggel együtt. Zabtejszínnel keverve tészta vagy szejtán mártásnak is kitűnő, a lényeg a kreativitás.

* Ha nincs a fagyasztóban bab, akkor előző éjszakára áztassátok be a szárazbabot, majd babérlevéllel, egy kis szódabikarbónával és sóval főzzétek meg - én mindig leöntöm az első két főzőlevet, és csak utána ízesítek.
Mogyoróvaj hiányában sem kell kétségbe esni, egy marok sós, pirított mogyoró tökéletesen megteszi, de akár ki is hagyhatjuk.
Az ecetes torma elkészítése is rém egyszerű, a reszelt tormát üvegbe tesszük, és agave szirupos, ecetes vizet kell hozzá önteni, amiben van egy csipet só is. Vagy meg lehet venni készen is a boltból, igazán nem tragédia, ha nem kezdünk neki magunk. Ha mégis ennél a verziónál maradunk, jó észben tartani, a friss torma igen erős, elsőre használjunk belőle inkább  egy kisebb adagot.

2014. június 21., szombat

Édesburgonya dödölle

Ismeritek a dödöllét? És a szuszogóst, esetleg a macokát? Ezek mind ugyanazt az ételt takarják, csak a különböző tájegységről érkező családom eltérő nevekkel illeti. Hagyományosan a krumplit szinte szét kell főzni, lisztel összekeverni és felfőzni, aztán pirospaprikás, hagymás zsírral kiszaggatni. Lehet enni így is, vagy sütőben megpirítva. Létezik az a változat, amikor szalonnát pirítanak, és juhtúróval szaggatják a felfőtt krumplis tésztát, és most már létezik ez a változat is, amiben édesburgonya van, lenmagliszt, és tofu. No meg egy teljesen más elkészítési metódus.

Hozzávalók: 
- 1 kg édesburgonya;
- lenmagliszt;
- kókuszzsír;
- rengeteg hagyma;
- pirospaprika, só, bors.

A feltéthez:
- 1 cs lágy snidlinges tofu (vagy sima+ snidling);
- citromlé;
- só, bors.

Az édesburgonyát fóliába tekerve megsütöm, és míg sül összevágom a hagymákat - nagyjából 2 fej lila hagymát és két csomag újhagyma. Két púpos evőkanál kókuszzsíron megdinsztelem, sózom, borsozom, és bőségesen megszórom pirospaprikával, majd elzárom a gázt és félreteszem.
Amikor elkészül az édesburgonya, félbevágom, kiszedem a héjából és sóval, borssal, rengeteg szezámmaglisztél összekeverem - nem tudom pontosan mennyit tettem bele, a massza összeállt cipónak, bár nagyon lágy maradt - olyan 250g lehetett. A hagymás, pirospaprikás kókuszzsírból veszek egy evőkanálra, amivel kiszaggatok az édesburgonyás keverékből, és sorba teszem egy jénaiba- ha esetleg marad ki a zsírból, az a végén csak rá kell csurgatni a tetejére.
Ezután a snidlinges tofut kikeverem egy kis citromlével,  sóval, borssal és a dödöllék tetejére morzsolom, majd sütőben, közepes hőfokon összepirítom.

Lehet lágyabb, lehet tömörebb, egy kicsit mindenki másként készíti és szereti, de én ezt, egy hatalmas adag balzsamecetes salátával igazán kitűnőnek találtam.

2014. június 14., szombat

Zöldséges táska

Moziéjszakára készülve arra eszméltem rá, úgy 11 órakor, hogy nincs itthon kenyér. Azért ez nem meglepő, hiszen nem voltam itthon, nem sütöttem, ergo nem tudok szendvicset készíteni. Akkor most mi legyen? 
Kreatívan álltam a problémához, és megszületett - egy óra alatt - ez a kis zöldséges táska.

Hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt;
- 1 cs (12g) sütőpor;
- 3 ek mákolaj;
- 3 ek inaktív sörélesztőpehely;
- kb. 1 tk só;
- 1/4 kk kurkuma;
- víz, amitől összeáll a tészta;

Töltelékhez:
- 1 közepes krumpli;
- 1 sárgarépa;
- 1 kisebb sárga cukkini;
- 1 marok zöldborsó;
- 2 szál újhagyma;
- 1 nagy gerezd fokhagyma;
- só, bors, pirospaprika;
- 2 ek olívaolaj;


Egy tálba összekeverem a szárazanyagokat, majd belecsurgatom az olajat, és lassan adagolva a vizet egy rugalmas, de kemény cipót gyúrok - nem tudom pontosan mennyi víz kell hozzá, ezért azt javaslom, hogy 25 ml-es adagokban öntsétek hozzá.
A cipót letakarva hűtőbe teszem, addig elkészült a töltelék. 

A zöldségeket feldarabolom, aztán a hagymát olajra dobom, lesózom, és hozzá adom a fokhagyma, cukkini, a borsó, krumpli és  végül a sárgarépa - a cukkinit szétsütöttem, a krumpli is darabos lett, mert az volt a cél, hogy ettől legyen krémes és sűrű. Borsozom, sózom, és amikor már majdnem kész, azaz minden puha, a cukkini pedig szétment, megszórom pirospaprikával. A keveréket további egy percig pirítom, majd elzárom a gázt.

Kinyújtom a tésztát, olyan 3 mm vastagságra és egy nagy pohárral 10-12 cm-es karikákat vágok ki belőle. A tészta közepére egy kanál keveréket rakok, összehajtatom, a széleket gondosan összenyomom - ha nem ragad össze, kicsit vizezzétek be a széleket -, majd egy villával körbe a szélbe mintát nyomok, aztán egy másik villával, aminek csak három  ága van, lyukakat szúrok a tetejébe.
Előmelegített sütőben (kb. 180-200 fokon) 15-20 perc alatt ropogósra sütöm. 

Kívül ropog, belül puha, lágy és fűszeres. A tésztán kellemesen érződik a mákolaj, ami ad neki egy kis pluszt, és a legjobb, hogy papírzacskóban magammal vihetem. Tökéletes nasi, szendvics, vagy akár főétel egy gigantikus adag salátával. 


2014. június 10., kedd

Avonéz - Öntettől a krémig #10

Tudom, hogy kicsit furán hangzik elsőre, de már egy jó ideje avokádókrémet használok majonéz helyett, természetesen nem tökéletesen majonézes az íze, mert hát az avokádó alap is erősen érezhető, de ettől csak jobb lett. Nagyon finom, igen krémes, és elképesztően zöld, viszont rántott cukkinivel valami mennyei.

Hozzávalók:
- 1 érett avokádó;
- 1 dl olívaolaj;
-  kb.1dl víz;
- 1 ek mustár;
- 1/2 citrom leve;
- agave szirup ízlés szerint;
- 1/2 gerezd fokhagyma;
- só, bors.

Nem nagy dolog elkészíteni, az avokádót félbevágom kiveszem a magját, és belekanalazom a turmixgépembe, ráöntöm az olajat, citromlevet, mustárt, sót, borsot, fokhagymát, és bekapcsolom a gépet. Ez még elég sűrű, így lassan hozzáöntöm a vizet, és egy evőkanál agave szirupot, aztán megkóstolom, és ízlés szerint adok hozzá még mindent.

Mikor krémreceptre kerül a sor, nehéz leírnom a pontos arányokat, mert ezt mindig az egyedi ízlésünk határozza meg, ezért most is azt javaslom, minden ízesítőből csak felét tegyétek bele, majd kóstoljátok meg, hogy mi az, ami nektek még hiányzik.
A víztől csupán kicsit krémesebb, lágyabb lesz. Garantálom, hogy egynemű és semmi sem csapódik ki a krémből, valamint nem is barnul be - néhány napig legalábbis. Hogy utána milyen, azt nem tudom, eddig még sosem tartott ki négy napnál tovább. Egy kóstolót mindenképpen megér.

2014. június 9., hétfő

Amerikai palacsinta

Régen többször készíttetem amerikai palacsintát, mert nem egy bonyolult dolog, gyorsan kész van és finom is. Akár nyers gyümölccsel, akár gyümölcsszósszal, nálam nagy kedvenc. Ez a receptem szerintem nem túl édes, és mivel az előre bekevert liszt sokáig eláll, amikor megkívánom, csak hozzáadom a tésztához a nedves részt és kész is.

Hozzávalók a keverékhez:
- 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt;
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt;
- 3 ek tápitóka keményítő;
- 1 csomag sütőpor (12 g-os);
- 1 ek szódabikarbóna;
- 1/2-1 kk só.


A palacsintához kell:
- 1 bögre keverék;
- 1 bögre növényi tej (nálam most rizs és szója vegyesen);
- 2 ek agavé szirup;
- 1 ek olívaolaj.

A liszthez lassan hozzáadom a tejet, olajt, szirupot és csomómentesen elkeverem. Egy palacsintasütőt felmelegítek és néhány csepp kókuszzsírt cseppentek bele, aztán egy fél merőkanál keveréket öntök a forró sütőbe, és megvárom amíg felpezseg. Amikor a széle elkezd szilárdulni, megfordítóm, de a teteje még folyós, és nagyjából 1 percig sütöm a másik oldalát is. 

Most nyersen daráltam össze őszibarackot, amihez egy teáskanál  útifű maghéjat kevertem, hogy krém állagú legyen, de persze mindenki úgy és azzal eszi, amivel szereti.
Az még fontos, hogy ebből az adagból 10 kisebb palacsinta lett, de nagyjából a keverék 3/4-e még megvan. Nem lesz olyan magas, mint a fehér lisztes keverék, ezért használok dupla mennyiségű sütőport, de igazából egy csomag is elég lenne. 

Egy próbát szerintem mindenképpen megér, mert gyors, laktató, finom, és fele olyan sok munkával, sütéssel, szaggal nem jár, mint  a magyar változata. És természetesen, akinek ez nem elég édes, adjon hozzá még bátran agavé szirupot, vagy akár nyírfacukrot, nekem pont elég, és jelezően így is savanykásabb gyümölccsel eszem. 

2014. június 8., vasárnap

Epres-őszibarackos chia puding

Mindenki, aki máshogy étkezik, mint  a nagy átlag, vagy kacérkodik a nyers étkezés gondolatával, előbb-utóbb szembetalálja magát a chia maggal.
A chia mag, vagy más néven aztékzsálya-mag, fontos forrás az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavaknak, teljesen glutén-és koleszterinmentes, proteinben és antioxidánsokban gazdag, magas ásványi anyag és vitamin tartalma van: kálcium, magnézium, vas, cink, A és B vitaminok, réz, kálium. Fogyókúráznak is tökéletes élelem lehet, mert magas a rosttartalma, és rengeteg folyadékot képes magába foglalni, azaz megdagad. Így természetesen telít, de a bevitt kalóriákat nem növeli meg. Az íze nem túl karakteres, ezért sok módon felhasználható. Én pudingnak szeretem leginkább, ugyanis nem kell főzni, mégis finom. 

Hozzávalók:
- 1 csésze kókusztej;
- 10 tk chia mag;
- 1 ek agave szirup;
- 2 cm vaníliarúd kikapart magja (vagy aroma);
- 1 maroknyi aprított dió;
- gyümölcsök ízlés szerint (nálam eper, őszibarack, sárgadinnye). 

A recept rém egyszerű, a magot az agávéval, vaníliával (beledobhatjuk a héját is, csak ne feledjük el majd kivenni) együtt beletesszük a kókusztejbe, és félretesszük míg a magocskák megdagadnak. A receptek fél órát mondanak, de én inkább 1-2 órát javasolnék.
Közben összevágjuk a gyümölcsöket, és felaprítjuk a diót is. Tálalásnál megpakoljuk a gyümölcsökkel, megszórjuk a dióval, és élvezzük az ízeket.

A Chia mag használható mindenre, amire a lenmag, ebből következik, hogy ez, részben legalábbis, fordítva is igaz. Mivel a lenmag is bekocsonyásodik (1 ek lenmag+3ek víz), és mivel a chia mag elég drága, lehet fele-fele részben használni. Akár sütéshez is. Szerintem így is nagyon finom, pudingban már kipróbáltam.
Azért egy kis kókusztejszínnel tovább turbózhatóak az ízek.

Erről a desszertről elmondható, hogy teljesen nyers, minimális belefektetett erőt és időt igényel, de rendkívül finom és laktató.